9.5.2017. 16:37
0
Izložba o djelima istaknutog bh. historičara Hazima Šabanovića
Izložba koja govori o djelima istaknutog bosanskohercegovačkog historičara, orijentaliste Hazima Šabanovića, otvorena je danas u Zavičajnom muzeju u Visokom.

Jedan od autora izložbe, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Sarajevo Osman Lavić na otvaranju je kazao da je Šabanović postavio standarde u biblioteci koju sada on predstavlja te da po njima radi i danas.

- Šabanović je Gazi Husrev-begovu biblioteku nakon Drugog svjetskog rata organizirao na savremeni način. Danas nakon 70 godina, biblioteka radi na principima koje je on postavio - istakao je Lavić govoreći o Šabanovićevim djelima.

Rekao je da je bio prvi bibliotekar te institucije, prvi upravnik i prvi urednik kataloga arapskih, turskih i perzijskih rukopisa koji je štampan 1964. godine.

Viši naučni saradnik u Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu Aladin Husić i Lavić su pribavili Šabanovićeve dokumente iz njegovog personalnog dosjea, njegova naučna i književna djela koja su izložena.

Na panoima koji su izloženi hronološki je predstavljen životni put Hazima Šabanovića zasnovan na izvornim dokumentima njegovog dosjea.

- Predstavili smo 30-ak od njegovih 187 naučnih radova - naveo je Lavić dodajući da je Šabanović jedno od prvih imena orijentalistike u BiH, ali i svijetu.

Direktor Zavičajnog muzeja iz Visokog Elvedin Šabanović je podsjetio da je Hazim Šabanović dobitnik ''Šestoaprilske nagrade'' Grada Sarajeva 1948. godine te da je tada bio ''rame uz rame'' s najistaknutijim intelektualcima tog vremena te naglasio važnost sjećanja na njegov lik i djelo.

Viša kustosica visočkog muzeja Mubera Pulo je istakla da je osim dokumenata koji svjedoče o Šabanovićevom radu postavljeno i nekoliko njegovih ličnih stvari, zahvaljujući saradnji s porodicom.

- Izložili smo diplomu o doktoratu s Filozofskog fakulteta u Beogradu, 'Šestoaprilsku nagradu' i Nagradu Grada Beograda - kazala je Pulo.

Na pripremi izložbe radili su predstavnici Zavičajnog muzeja, Mješovite srednje škole ''Hazim Šabanović'' iz Visokog, Orijentalnog instituta i Gazi Husrev-begove biblioteke iz Sarajeva.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.