9.6.2017. 14:36
0
Otvorena izložba slika „Moj bijeg u slobodu“
Izložba "Moj bijeg u slobodu" otvorena je u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo .

Inspirirana je ljepotama Počitelja, gdje je održana u protekle četiri godine u čast prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i s namjerom da preraste u tradicionalne slikarske susrete.

Rezultat je saradnje Javne ustanove Muzeja "Alija Izetbegović" i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a upriličena je u okviru 21. tradicionalne manifestacije "Novogradski dani 2017".

Svečanom otvorenju izložbe prisustvovali su i članovi porodice Alije Izetbegovića, kao i drugi gosti iz kulturnog života među kojima i neki od učesnika Međunarodne likovne kolonije čija su djela postavljena u galerijskom prostoru Općine Novi Grad: Izet Alečković, Sead Čerkez i Natalija Andrejeva Salihović.

Na platnima, ostvarenim u različitim slikarskim materijalima i tehnikama, prisutni su Izetbegovićevi portreti, počiteljski hercegovački pejzaži, mediteranske apstraktne uznenosti, drame ili uspokojenosti bića ili stvari u hercegovačkim svjetlosim koloritima, ali i bolni dodiri sa ratom i živim iskustvom patnje iz vremena agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i herojske borbe za slobodu.

U obraćanju prisutnima direktor JU Muzej “Alija Izetbegović” Adnan Žiško iskazao je zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo na dosadašnjoj saradnji, ističući kako je ovo druga po redu izložba koju Muzej realizira u galerijskom prostoru u zgradi Općine Novi Grad, te da će se saradnja nastaviti i u budućnosti shodno potpisanom Sporazumu o saradnji između Općine i Muzeja.

Umjetnici iz različitih zemalja okupljeni oko tematskog naslova "Moj bijeg u slobodu", svake godine se odazivaju pozivu da u ambijentu starog grada Počitelja, traže vlastiti bijeg u slobodu.

Djela se mogu pogledati do 15. juna, radnim danima od 9 do 16 sati.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.