15.6.2017. 21:27
2
U Sarajevu predstavljen roman "Jedan čovjek stremi ka vrhu' autora Hansa Fallade
Roman 'Jedan čovjek stremi ka vrhu', njemačkog književnika Hansa Fallade, predstavljen je večeras u biblioteci Goethe instituta u Sarajevu.
O izuzetnom književnom ostvarenju i njegovom autoru, čije je predstavljanje upriličeno u saradnji s izdavačkom kućom 'Buybook', govorili su - književnica Ferida Duraković i docentica za njemačku književnost Ljubinka Petrović-Ziemer, kao i prevoditeljica romana, profesorica Mira Đorđević.

Istaknuto je kako Falladin književni opus svjedoči o snažnom afinitetu prema društvenopolitičkim pitanjima, odnosno naglašenoj društvenopolitičkoj svijesti, a što se najzornije ogleda u veoma često korištenim motivima i toposima kao što su svjetska finansijska kriza, inflacija, siromaštvo, besmisao i teške posljedice rata, ali i sveprisutni kriminal i korupcija s kojima se protagonisti Falladinih ostvarenja bore, nekada uspješno, a nekada manje uspješno.

Tako roman 'Jedan čovjek stremi ka vrhu' donosi zanimljivu životnu priču inteligentnog 'skorojevića' koji će svoju karijeru često morati skupo platiti, ali je na kraju on ipak uspješan i zadovoljan građanin Berlina.

Fascinantna životna priča iz berlinskog miljea, pisana je, kako je rečeno, u stilu nove stvarnosti (Remarque, Feuchtwanger) i prepuna je živopisnih likova, kao i tipičnog berlinskog humora.

Priča je to o šesnaestogodišnjem dječaku bez roditelja, Karlu Siebrechtu, koji 1907. godine napušta provinciju i dolazi u Berlin, gdje želi da započne novi život i osvoji veliki grad. Karl prelazi trnovit put od pomoćnog građevinskog radnika i nosača prtljaga do uspješnog poduzetnika, a taj uspon je, istovremeno, prožet raznim dozvoljenim i nedozvoljenim poslovima.

On pritom pomno i kritički promatra berlinsko društvo i napreduje zajedno s gradom, koji već prvih decenija 20. stoljeća polako ali sigurno stasava u metropolu.

Protagonista romana tu preživljava Prvi svjetski rat, depresiju poratnog doba, inflaciju i uspon Weimarske Republike, međutim, nikada ne napušta svoj 'san o društvenom i financijskom usponu', te nepokolebljivo stremi ka vrhu, štaviše, želi da ima vlastito preduzeće. Na svom nesvakidašnjem životnom putu upoznaje niz sumnjivih ličnosti, susreće nekoliko žena koje mu pomažu na putu do uspjeha i ostvarenja 'njemačkog sna'.

U osvrtu na autora romana Rudolfa Ditzena, alias Hansa Falladu (1893.-1947.) jednog od najčitanijih njemačkih pisaca, klasika njemačke književnosti 20. stoljeća, naglašeno je da se radi o književniku koji je malo poznat bh. publici, a kojem je prodor na svjetsku književnu scenu omogućio njegov višestruko prevođeni roman 'Mali čovječe - šta sada?' iz 1932. godine.

Konstatirano je, također, kako djela iz tog vremena nose veoma prepoznatljivu poetiku nove stvarnosti, dok se stil i narativni postupci te književnosti odlikuju jednostavnošću, razumljivošću i neposrednošću.

Istovremeno, rečeno je kako se tematsko žarište u književnosti nove stvarnosti tiče malog, običnog čovjeka koji se bori s nedaćama svakodnevice, odnosno pozitivnih junaka koji ne odustaju od vlastitog dostojanstva, ma koliko teško bilo živjeti i ostvariti vlastite snove.

(Fena/Alen Avdić)
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.