16.6.2017. 15:19
0
Sve je spremno za 4. WARM festival!
Četvrto izdanje WARM festivala održat će se u Sarajevu od 28. juna do 02. jula 2017. godine. Festival će ove godine ponuditi fotografske izložbe, filmske projekcije, tematske diskusije, kao i razne druge aktivnosti koje su u vezi za savremenim konfliktima.
Organizator festivala je WARM, međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji nadolazećih mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Ove godine, iz programa festivala izdvajamo fotografske izložbe 'Islam, to je i naša historija!', "Tranzicije'', "Philippines Drug War" (Filipinski rat droge), ''Borba za Mosul'', izložbu crteža ‘’Priče koje ne prestaju’’ ("Never Ending Stories"), dokumentarne filmove, ''Boko Haram: porijeklo zla'', ''Dubina dva'', ''Legion of Brothers'',  ''Clash'', ''Nestali u Siriji: slučaj protiv Assada'', ''Grad duhova'',  ''Svetilište'' i drugi. 

Gosti WARM festivala su:

Roy Gutman - američki novinar i autor sa trenutnim sjedištem u Istanbulu. Njegova dosadašnja priznanja uključuju Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje, George Polk nagradu za strano izvještavanje, Selden Ring nagradu za istraživačko novinarstvo i posebnu nagradu za ljudska prava u medijima od strane Međunarodne lige za ljudska prava. U Sarajevu u okviru WARM Festivala, Gutman će uzeti učešće na panel sesiji ‘’Sirija – aktivizam i novinarstvo’’. 

Ron Haviv - američki fotoreporter čije su ratne fotografije iz BiH i Hrvatske obišle svijet. Pratio je pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, kokainske ratove u Kolumbiji, Zalivski rat, borbe Kurda iz Iraka, konflikte u Rusiji, izbeglice u Ruandi i politički prevrat na Haitiju. Bio je jedan od prvih novinara fotografa koji je pratio rat u Jugoslaviji, a njegova knjiga Krv i med (Blood and Honey) svedočanstvo je o stradanjima na tim ratištima. Dobio je nekoliko nagrada: World press, Slika godine, Overseas Press Club, kao i Medalju za izuzetnost "Lajka". U Sarajevu u okviru WARM Festivala, Haviv će uzeti učešće na konferenciji ‘’Zašto se sjećamo? Sjećanje i zaborav u vremenu i nakon rata’’. 

Laurent Van der Stockt - francuski fotoreporter sa sjedištem u Parizu i Vašingtonu. Svoj rad je fokusirao na fotografisanje konfliktnih zona uključujuči bivšu Jugoslaviju, Afganistan, Čečeniju, Kuvajt i Irak. U Sarajevu u okviru WARM Festivala, Van der Stockt će otvoriti svoju fotografsku izložbu ‘’Borba za Mosul’’.

Remy Ourdan - ratni dopisnik, novinar francuskog Le Monde i producent dokumentarnih filmova. On je osnivač i predsjednik WARM Fondacije. Kao novinar, Remy Ourdan je počeo karijeru 1992. godine u Sarajevu pod opsadom i pokrivao je sukobe u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Ruandi, Kongu, Etiopiji, Kosovu, Sijera Leone, Makedoniji, Izraelu-Palestini, Afganistanu, Iraku, Meksiku, Libiji i Srednjoafričkoj Republici. Živio je u Sarajevu i Bagdadu. Ourdan je takođe izvještavao o poslijeratnom razdoblju u Bosni, Kosovu, Srbiji, Ruandi i o međunarodnoj krivičnoj pravdi. Trenutno radi u oblasti međunarodnog džihadizma, Al Kaide i Islamske države.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.