30.6.2017. 18:45
0
U bašti vile Hadžihalilovića na Dobrinji odigrana predstava 'Karađoz'
U bašti vile Hadžihalilovića u sarajevskom naselju Dobrinja odigrana je predstava zaboravljeno pozorište sjenki "Karađoz" kao posebna umjetnička forma narodne kulture.

Predstava tradicionalnog turskog teatra, u Sarajevu je zadnji put odigrana tridesetih godina prošlog stoljeća, a upriličena je u okviru 21. tradicionalne manifestacije "Novogradski dani 2017".

Realizirana je u saradnji s "Društvom arheologa 1894", u režiji Emira Zumbula Kapetanovića, a uloge su tumačili glumci Rijad Gvozden i Aldin Tucić.

O kakvoj vrsti pozorišta se radi govorio je direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Alić ističući da Muzej čuva originalne lutke Karađoza, a njihove kopije su urađene za izvođenje predstava.

Karađoz je ustvari malo pokretno kamerno pozorište. Putujući svijetom, Karađoz se zaustavio u BiH, prihvativši jezik i duh te se prilagodio ovdašnjoj sredini.

Počevši još za vrijeme osmanske uprave, Karađozove predstave su se izvodile i u vrijeme austrougarske uprave sve do 1930. godine, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.