31.7.2017. 14:01
0
Bh. premijera performansa 'Seobe lica' Šemsudina Gegića u augustu u Goraždu
Na 20. festivalu prijateljstva u Goraždu 4. augusta u Centru za kulturu bit će održana bh. premijera performansa "Seobe lica/Migrazione delle persone" autora Šemsudina Gegića.
Scenski performans s multimedijalnim elementima (video, muzika, gluma, ples...) "Seobe lica - Migrazione delle persone"  premijerno je izveden 10. juna na sceni Teatro Palazzo Ducale Airola u Napoliju u Italiji.

 -Festivalska izvedba u Goraždu je bh. premijera i bit će na bosanskom jeziku, jer svaka nova izvedba našeg performansa je rediteljski prilagođena mjestu izvođenja, tako da je to nova premijera i s novim seobenim licima i novom završnom scenom, kao što je i nova-druga publika s kojom su stalni performeri Misho Lončarević, Snežana Dujmović i Elvir Halilović u međusobnoj interakciji.

Kao što je bilo tokom izvođenja performansa pred italijanskom, tako će se i pred  festivalskom međunarodnom i bh. publikom goraždanske izvedbe performansa "Seobe lica" desiti i jedno (novo) iznenađenje posebno pripremljeno režirano za ovu priliku - izjavio je za Fenu povodom goraždanske  bh. premijere Šemsudin Gegić.

 Nakon premijere u Napulju performans  je pozvan na  jesenju turneju po Italiji, a pristigli su i  pozivi iz Amerike.

"Seobe lica" su komad o ratnim migracijama  koje  širom svijeta raznose nesrećnike koji progonjeni ili samovoljno spašavaju sopstvene i živote članova svojih porodica. Tamo gdje se, ako prežive Scile i Harbide, nakon zbjega pojave najčešće su dobronamjerno prihvaćeni, ali mnogi od njih bivaju i 'sumnjivi elementi' podvrgnuti policijskim isljeđivanjima i domaćem narodnom ignoriranju. Na univerzalnom primjeru, u Italiji, evropskoj državi koja je domaćinski otvorila vrata i svoja srca hiljadama izbjeglica sa sirijskog ratišta, susreću se i dva seobena lica-produkti rata u BiH-i koji se međusobno bore za svoje novo mjesto pod suncem. Kroz odnos vojnog lica-armijskog oficira koji je svojim djelovanjem bio generatorom i narodne umjetnice-muzičarke produktom istih ratnih dejstava, zrcali se sudbina miliona nesretnika koji su morali napustiti svoju zemlju, dom, tradiciju, kulturu, odreći se svog jezika i lične naobrazbe kako bi tamo negdje daleko gradili život iz novih temelja.

 "Seobe lica",scenski performans s multimedijalnim elementima je nastao u produkciji Udruženja za razvoj kreativnosti, produkcije i edukacije «geg» BiH i Udruženja CAD MONDO Italija, a finansijski je  u nastajanju podržan od Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.