13.8.2017. 16:00
0
Turska: Pronađen građevinski kompleks star 7.000 godina
Tokom iskopavanja u mjestu Gokceada u Canakkaleu, na sjeverozapadu Turske, pronađen je građevinski kompleks sastavljen od nekoliko prostorija i star oko 7.000 godina.

Iskopavanja su počela 2009. godine, a tim predvodi profesor sa Univerziteta Trakya Burcin Erdogu.

Erdogu je kazao kako su tokom ovogodišnjih iskopavanja došli do značajnih otkrića.

- Tokom iskopavanja u 2017. pronašli smo veoma važan građevinski kompleks od sedam-osam prostorija - kazao je Erdogu.

Dodao je kako će istraživanja biti nastavljena jer je riječ o jednom nepoznatom procesu i periodu u zapadnoj Anadoliji.

Erdogu je izjavio kako su tokom istraživanja pronašli i veliki broj jama, a da je u jednoj od njih pronađen veći broj ljudskih kostura, javlja Anadolu Agency (AA).

- Na području iskopavanja bilo je mnogo jama. U jednoj od njih je pronađeno 13 kostura, među njima muškaraca, žena i djece. Kosturi su bili ostavljeni u jami. To je bilo iznenađenje za nas. Jer u tom periodu, bilo da je riječ o zapadnoj Anadoliji, bilo o Grčkoj, groblja ili ljudski kosturi ne dolaze pod ruku. Imamo mnogo sreće kada je riječ o tome. Prvi put smo se susreli sa jednim takvim otkrićem - rekao je Erdogu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.