19.8.2017. 10:46
0
Šotra: Minimalistički likovi pop kulture prikazani na originalan način
Autor serije minimalističkih likova domaće i svjetske pop kulture "Citizens of the World" Neven Šotra, bosanskohercegovački umjetnik i grafički dizajner, na drugačiji i originalan način predstavlja poznate ličnosti iz svijeta muzike i filma, a njegovi iznimno zanimljivi radovi bude sve više pažnje i interesovanja.

Šotra ističe da je projekt "Citizens of the World" prvobitno bio orijentisan na portretiranje lokalnih legendi iz svijeta muzike i filma, kao što su Dražen Žerić Žera, Hanka Paldum, Haris Džinović i drugih.

Kasnije je projekt obogaćen protagonistima filmova i serija kao što su "Pulp Fiction", "Kill Bill" i "Star Trek", kultnim muzičarima kao što su Kurt Cobain, Daft Punk i David Bowie te likovima iz svijeta stripa Braća Dalton, Broj Jedan i Hogar Strašni.

- Želio sam na simpatičan i jednostavan način predstaviti likove koji su svojim radom ili životnim stilom ostavili traga u domaćoj i svjetskoj pop kulturi - kazao je Šotra u razgovoru za Fenu.

Kao svoj najprepoznatljiviji rad izdvojio je kultnu scenu takmičenja u plesu John Travolte i Ume Thurman iz filma "Pulp Fiction" Quentina Tarantina koja je, kako kaže, pokupila najviše simpatija.

Projekt "Citizens of the World" je započeo 2015. godine, nedugo nakon što je prezentovao seriju filmskih minimalističkih plakata regionalne kinematografije 'Balkan's Movie Minimalism' u Galeriji "Boris Smoje".

- Dobio sam mnogo pozitivnih kritika iz zemalja regije, a i inozemstva. Posebno mi je drago što me je kontaktirala menadžerica američkog "Teepublic Marketplacea" Amanda Timmerman. Saradnja koju smo uspostavili mi je omogućila štampanje i distribuciju majica i plakata s mojim dizajnom na području Amerike i Kanade - kaže Šotra.

Grafike su izložene u okviru stalne postavke u Concept Storeu "Kutcha", kao i Caffe and Coctail Baru "Arthana" u Sarajevu.

Neven Šotra je autor brojnih logotipa za poslovne subjekte, udruženja i projekte, a rad mu mnogi prate na njegovom facebook pageu.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.