18.9.2017. 18:50
0
Hit predstava 'Hamlet' za 23. obljetnicu osnivanja HNK Mostar
U povodu obilježavanje 23. godišnjice osnutka Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, najuspješnija predstava u protekloj sezoni "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" bit će prikazana 22. i 23. rujna.

Izvedba predstave na samu godišnjicu - 22. rujna, humanitarnog je karaktera i sav prihod od ulaznica bit će uplaćen za liječenje trogodišnje Ane Rite Puljić, priopćeno je iz HNK-a Mostar.

Predstava "Hamleta u selu Mrduša Donja" prvo je i najpoznatije dramsko djelo proslavljenog hrvatskog autora Ive Brešana, a predstavu je režirao Ivan Leo Lemo.

HNK Mostar utemeljen je 22. rujna 1994. a prve premijerne predstave, tada pod nazivom Narodno kazalište Mostar, izvedene su godinu dana ranije. Prva predstava u kojoj je u programskoj knjižici pisalo HNK Mostar bila je "Tena", koju je Borislav Vujčić dramatizirao prema noveli Josipa Kozarca, u režiji Velibora Bobe Jelčića.

Uslijedile su predstave "Urotnici", "Ante i Jozo", "Veseli četverokut" te jedan od najspektakularnijih projekata u povijesti mostarske kazališne kuće "U godinama gladi".

Početkom 1996. položen je i kamen temeljac za novu zgradu HNK Mostar, a nakon skoro deset godina okončana je tek prva faza izgradnje.

U novoj kazališnoj sezoni HNK Mostar u redovitom repertoaru ima 12 predstava, a očekuje se da će do kraja sezone realizirati četiri premijerne izvedbe.

Kazalište je unatoč poteškoćama zbog neuvjetnih prostora i trpeći sve posljedice društveno-političkih previranja, uspjelo u 23 godine postojanja s 52 premijere i sa stotinama repriza diljem BiH, Hrvatske i inozemstva, zadobiti legitimitet umjetnički, kulturološki i nacionalno vrijedne i održive institucije.

U narednom razdoblju prioritet kazališta je dovršetak izgradnje objekta čime će HNK Mostar uistinu postati nacionalno kazalište Hrvata u Bosni i Hercegovini te kazalište u punom smislu te riječi sa sva tri ansambla - dramskim, opernim i baletnim, navodi se u priopćenju.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.