24.9.2017. 15:00
0
Nikolaidis nakon nagrade Meša Selimović: Tuzla postala prijestolnica postjugoslovenske književnosti
Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2016. godine na govornom prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije osvojio je Andrej Nikolaidis, za roman Mađarska rečenica.

Radnja se događa u vozu između Budimpešte i Beča, a autor u potrazi za prijateljem, pjesnikom koji se ubio "priča i sanja".

Nikolaidis je primajući nagradu izjavio da je zahvaljujući književnoj smotri Cum grano salis i pripadajućoj nagradi Tuzla postala prijestolnicom postjugoslovenske književnosti.

"Historija će blagonaklono gledati na tu činjenicu", rekao je književnik.

Predsjednica žirija Adisa Bašić izjavila je da je čitanje knjiga uzvišen i intiman čin, tihi razgovor sa piscem i svijetom koji se odvija u osami, jer se odvija u vremenu naglašenog pragmatizma pa se i čitanje knjiga čini gotovo kao luksuz.

„Stoga je uvijek uzbudljivo uporediti svoje čitalačko iskustvo s drugim, ogoliti se na taj način pred drugim. Dok čitamo, najviše govorimo o sebi samima“, kazala je Bašić.

Odluku o nagradi Nikolaidisu je donio žiri 17. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis u sastavu Adisa Bašić, predsjednica, te članovi Hadžem Hajdarević, Slobodan Šnajder, Pavle Goranović i Mile Stojić.

Nagradu je, na ceremoniji održanoj u Narodnom pozorištu Tuzla, uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kako je ranije objavljeno u uži izbor za Nagradu Meša Selimović nominovani su bili romani:

- Daša Drndić: EEG, Fraktura, Zaprešić 2016.

- Ivica Đikić: Beara, Naklada Ljevak, Zagreb 2016.

- Damir Karakaš: Sjećanje šume, Sandorf, Zagreb 2016.

- Andrej Nikolaidis: Mađarska rečenica, Buybook, Sarajevo 2016.

- Damir Ovčina: Kad sam bio hodža, Buybook, Sarajevo 2016.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.