26.10.2017. 18:50
0
Cazin dobio svoj Mural inkluzije
"Cesta koja vodi ka radosti, ljubavi i drugarstvu otvorena je za sve. Nema tog djeteta koje nema pravo krenuti cestom sreće i postati dio zajednice u kojoj različitost predstavlja bogatstvo a ne razlog za podjelu" - poruka je Murala inkluzije, koji od danas predstavlja jednu od znamenitosti grada Cazina.

Međunarodno priznati mladi umjetnik Rikardo Druškić i bh. street-art i grafiti umjetnik Muhamed Baručija oslikali su mural u sklopu kampanje "Svi smo mi djeca" (#MiDjeca), s ciljem podizanja svijesti o važnosti uključivanja djece s poteškoćama u obrazovanje i društvenu zajednicu, saopćeno je iz Save the Children u BiH.

U stvaranju ovog jedinstvenog umjetničkog djela na lokaciji Sportskog centra Alinac, umjetnicima su se pridružila djeca s poteškoćama u razvoju iz cazinskog Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP), te učenici osnovne škole Cazin II. 

- Sva djeca zaslužuju sretno djetinjstvo. Biti uključen u društvo ne bi trebala biti samo puka fraza, već nešto što se podrazumijeva svugdje i za svako dijete, svaku osobu. Uvjeren sam da svaki pojedinac ima nešto po čemu je poseban i čime može doprinijeti zajednici i zato sam podržao ovu akciju - izjavio je povodom otvaranja Murala inkluzije Rikardo Druškić.

Umjetnik Muhamed Baručija smatra da smo skloni govoriti o toleranciji kao dobroj osobini ljudi u BiH, a istovremeno ne vidimo da je društvo često zatvoreno za one koji su po nečemu drugačiji.

- Svako dijete, svi mi, trebamo imati jednak pristup svim segmentima društvenog života. To nisu samo ljudska prava, to je naša obaveza, kao društva - poručio je on.

Mural inkluzije u Cazinu drugi je ove vrste, nakon što je u septembru mural o temi inkluzije otvoren u Bihaću, takođe u sklopu kampanje #MiDjeca koju provodi organizacija Save the Children u Bosni i Hercegovini.

Među najuspješnijim praksama inkluzije u BiH su primjeri iz Unsko-sanskog kantona. Uz podršku Save the Children i učešće kantonalnih i lokalnih institucija vlasti, već godinu dana u  Cazinu i Bihaću djeluju Centri za razvoj inkluzivnih praksi – CRIP-ovi. U ovim centrima djeca s poteškoćama u razvoju dobijaju stručnu i sistemsku podršku za uključivanje u redovno školovanje.

- S obzirom da Centar za razvoj inkluzivnih praksi pruža podršku djeci s poteškoćama u razvoju, korisnici su uključeni u sve aktivnosti Centra, pa tako i u oslikavanje murala. Cilj je prevazilaženje predrasuda kod roditelja djece tipičnoga razvoja prema djeci s poteškoćama. Htjeli smo pokazati da svi članovi uže i šire zajednice mogu podjednako doprinijeti razvoju te zajednice - istakla je koordinatorica Centra Elvira Ogrešević.

Voditelj programa obrazovanja u Save the Children Denis Šiljak naveo je da su u proteklih godinu dana Centri za razvoj inkluzivnih praksi pokazali vrijednost u sistemskoj podršci uključivanju djece s poteškoćama u redovno obrazovanje.

- Ono što ovom kampanjom i samim današnjim dešavanjem želimo napraviti jeste korak u smjeru razbijanja fame o inkluziji kao o nekom teškom i komplikovanom procesu, pokazati da se radi o ostvarivanju prava koje svako dijete treba da uživa, zasnovano na njegovim ili njenim mogućnostima - kazao je on.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.