20.12.2017. 14:00
0
Vrlo uspješna godina za Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine
Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović cijeni da je 2017. godina za tu instituciju kulture od državnog značaja, ali bez osnivača, bila vrlo uspješna jer su 'preživjeli bez finansijskih gubitaka'.

Govoreći o izložbenoj djelatnosti, koja je ujedno i najdinamičnija, Krsmanović je na konferenciji za medije u Sarajevu kazao da je posebno ponosan na izložbu djela Graysona Perrya "Taština malih razlika" realiziranom u saradnji sa British Councilom te izložbe radova vrhunskih umjetnika kao što su Milomira Kavačevića Strašnog, Sadke Hadžihasanovića, Đoke Mazalića, Franje Likara i Avde Žige.

Naglasio je da su u protekloj godini imali solidan broj gostovanja, izdvojio je Trebinje, Široki Brijeg, Bihać, Bugojno i Jajce te istakao da su već sada osigurali uslove da 'prežive i iduću godinu, budući da je izborna'.

Također je pohvalio rad saradnika u Galeriji te zaključio da urade mnogo više od očekivanog.

Kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović je kao novinu u 2017. godini izdvojila gostovanja u sarajevskim općinama sa ciljem privlačenja što većeg broja posjetilaca i iz drugih dijelova Kantona te već za sutra u Općini Novi Gard najavila izložbu Umjetničke galerije BiH "Četiri godišnja doba".

Pohvalila je vrlo bogat fundus Galerije ističući njegov značaj u regionu te istakla da je obogaćen za devet djela koja su dobili na poklon, a ne otkupom, kako bi trebalo biti.

Abdomerović je kazala da su već dogovorene izložbe za januar 2018. godine, a to su izložba savremene japanske umjetnosti u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH te Balkan Photio Festival. Izložba grafika Dževada Hoze u saradnji sa Franjevačkim muzejom i Galerijom Gorica iz Livna bit će otvorena u februaru, dok u martu posjetioci mogu očekivati izložbu radova Romana Petrovića u okviru školskog programa Galerije.

(FENA/Ajla Hurko)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.