25.12.2017. 10:17
0
Novca za kulturu sve manje, a i ono što ga ima dijeli se po nacionalnoj osnovi
U Bosni i Hercegovni ima blizu 6.000 funkcija rezerviranih za političare u parlamentima i vladama, od najvišeg do lokalnog nivoa. Oni su izabrani na izborima ili imenovani naknadno. To su formalne političke funkcije, koje obnašaju osobe najčešće izabrane ili imenovane ispred neke političke stranke.
Pored ovih, postoji i blizu 20.000 funkcija u javnoj upravi, na rukovodećim i upravljačkim mjestima. Oni nisu političari. Njima bi odgovornost prema službi, javni interes i opšte dobro građana trebao biti jedini prioritet. Trebali bi biti nezavisni od stranačkog uticaja.

Trebali bi, ali to, nažalost, nije slučaj. Mnogo je primjera u našoj zemlji gdje je politika „umiješala svoje prste“ što je dovelo do sistematskog uništavanja čitavih društvenih segmenata, kao što je, recimo, kultura.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je 2008. godine raspolagalo sa budžetom od preko 32 miliona maraka, dok je devet godina kasnije taj budžet spao ispod pet miliona maraka, što je 0,03 posto od ukupnog budžeta FBiH. Sudeći po ovim podacima, politika sve manje novca izdvaja za kulturu, a i ono što ga ima, čini se, dijeli se po nacionalnoj osnovi. Najbolje to pokazuju podaci iz 2014. i 2015. godine. 

Naime, 2014. godine, dok je ministar kulture bio Salmir Kaplan (SDA) sredstva za značajne kulturne institucije (Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, i sl.) bila su gotovo duplo veća nego 2015. kada je na mjesto ministrice došla Zora Dujmović (HDZ BiH). Isto tako, 2014. godine sa 100 hiljada KM je podržan rad Narodnog pozorišta Mostar, dok za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nije izdvojena niti jedna marka. Godinu dana poslije, 100 hiljada KM je otišlo na račun kazališta, a pozorište je uskraćeno za sredstva.

Kampanja „Sposobnim, a ne podobnim“ koju je pokrenuo Centar civilnih inicijativa, uz podršku Evropske unije, želi, uz pomoć građana, doprinjeti depolitizaciji i departizaciji javne uprave. 

Kreatori kampanje žele jasno odvojiti političke funkcije od profesionalnh pozicija unutar javne uprave i javnog sektora generalno. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integirtet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza.

Putem društvenih mreža i direktnim kontaktom građani mogu doprinijeti razvijanju platforme „Sposobnim, a ne podobnim“ slanjem pouzdanih informacija o insitucijama i pojednacima kojima smo omogućili da nas vode i predstavljaju, njihovoj (ne)skrivenoj stranačkoj pripadnosti ili vezama, nepravilnostima prilikom provođenja javnih konkursa za zapošljavanje u javnoj upravi, vašim ličnim iskustvima, itd.

Neka Sposobnim, a ne podobnim bude doprinos državi u kojoj želimo živjeti, državi jednakih mogućnosti i vladavine prava.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.