16.1.2018. 22:50
0
U Mostaru izložba 'Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar '77'
Muzej Hercegovine organizira izložbu pod nazivom „Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar '77“, povodom 41. godišnjice pogibije Džemala Bijedića.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke „Džemal Bijedić“ koji se odnosi na sahranu i komemoraciju iz janura 1977. godine, a koju čine fotografije sa mjesta nesreće, fotografije sa komemorativnih sjednica  u Skupštini Jugoslavije i Skupštini Bosne i Hercegovine, Saveznoj vladi i rodnom Mostaru, zatim sahrane na Sarajevskom groblju itd.

Pored fotografija bit će izloženi i telegrami saučešća, kao i pisanje štampe o tom događaju, prvenstveno mostarske Slobode i sarajevskog Oslobođenja.

Izložena građa je dio stalne postavke „Džemal Bijedić“ koja je izložena u njegovoj rodnoj kući, a sada spomen kući Džemala Bijedića kao odijelu Muzeja Hercegovine Mostar.

Izložba će biti otvorena 17. januara  u Centru za kulturu Mostar.

Iz Muzeja Hercegovine Mostar je najavljeno da će na izložbi govoriti kustosica tog Muzeja Indira Bešo i profesor sa Sarajevskog univerziteta prof.dr. Husnija Kamberović, inače autor knjige „Džemal Bijedić - politička biografija“, koja je imala dva izdanja u posljednjih nekoliko godina.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.