31.1.2018. 11:11
0
Sarajevo: Bogatim cjelodnevnim programom Zemaljski muzej obilježava 130 godina
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine sutra, 1. februara, bogatim programom svečano će obilježiti 130. godina postojanja i djelovanja ove značajne institucije.

Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 130 godina - ističe se u saopćenju Zemaljskog muzeja BiH.

Tokom sutrašnjeg dana posjetioci će,  između ostalog, moći prisustvovati  otvaranju  obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, predavanjima:  Neolitička revolucija i prvi poljodjelci (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu), O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači: Ernis Šljivo i Samir Avdić, kustosi ZMBiH) , Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu), te otvaranje izložbe „Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“ autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH.

Na programu obilježavanja 130 godina Muzeja su i brojne radionice i prezentacije u obnovljenoj sali u Odjeljenju za prirodne nauke

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja trajat će od 10.00  do 23.00 sata,  uz besplatan ulaz. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.