9.4.2018. 17:00
0
U Tuzli otvorena izložba "Biti izbjeglica - Evropski narativ": Ovo je jedan od načina da ispričamo tri priče vezane za Bosnu
U Muzeju istočne Bosne u Tuzli danas je otvorena izložba "Biti izbjeglica: Evropski narativ" u okviru Programa Evropske Unije: Evropa za građane.

Ovaj projekt fokusiran je na 20. i 21. stoljeće i ima za cilj da predoči evropske izbjegličke priče. Na izložbi su predstavljene priče o petnaest predmeta koji pripadaju izbjeglicama iz različitih vremenskih perioda i različitih evropskih zemalja, i koje podsjećaju na činjenicu da je “biti izbjeglica” zajedničko evropsko iskustvo, koje treba učiniti vidljivim i koje treba dijeliti u smislu zajedničkog evropskog narativa.

Među izloženim premetima su karta za voz, džemperčić i sat.

Direktor Muzeja istočne Bosne Esaf Lević kazao je da su karta i džemperčić iz perioda 1992. - 1995. godina, a da je sat iz perioda Drugog svjetskog rata.

- Ovo je jedan od načina da ispričamo tri priče, vezane za Bosnu - dodao je.

Viši kustos Muzeja istoče Bosne Tuzla Nataša Perić ističe da je trend u muzeologiji da predmeti  imaju svoju priču, navodeći da je posjetiocima u svim gradovima izložba bila interesantna jer svaki od predmeta ima emotivnu stranu.

Ispričala je da karta za voz predstavlja svojevrsno iskustvo i uspomenu za njenu vlasnicu, koja je u vihoru rata 1992. godine izbjegla iz svog rodnog kraja s porodicom, došla u Tuzlu i upoznala svog sadašnjeg muža.

Pojasnila je da su njeni roditelji odlučili s njom krenuti u Njemačku, a ona je kada su stigli do  Zagrebačkog kolodvora shvatila da ne može bez svog momka i vratila se nazad.

Ova karta je podsjednik na jedno sudbinsko vrijeme, ima veliki značaj, ona je podsjetnik da ljubav pobjeđuje i sve strahote koje rat nosi, tvrdi Perić.

Naučni saradnik na Akademiji nauka Republike Austrije u  Institutu za kulturne studije i istoriju teatra u Beču Anisa Hasanhodžić navodi da svi u nekom periodu imaju dodira s tim kako je biti protjeran iz svog doma u bol i nesigurnost.

- Ova tema se tiče BiH, ali ovim projektom pokušali smo da pokažemo da se ova tema tiče svih nas u Evropi, kako u EU tako i van nje, te da uz pomoć ovih silnih izbjegličkih priča ispričanih uz pomoć predmeta koji su pripadali izbjeglicama u raznim periodima, iz raznih zemalja, pokažemo da je izbjeglički narativ ono što nas sve povezuje - kaže Hasanhodžić.

Posjetioci će ovu postavku, koja je ranije bila izložena u Ljubljani, Rijeci i Novom Sadu moći pogledati narednih mjesec dana u tuzlanskom Muzeju istočne Bosne, a nakon Tuzle, postavka se seli u Beč.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.