4.5.2018. 19:38
0
U Mostaru promovisana poštanska marka 'Karađoz-begova medresa'
U Karađoz-begovoj medresi u Mostaru danas je promovisana poštanska marka povodom 460 godina postojanja te institucije, saopćeno je iz BH Pošte.

Zbog velikog historijskog, ali i obrazovnog značaja Karađoz-begove medrese, uspješnih rezultata menadžmenta, profesora i učenika, BH Pošta odlučila je podržati rad i postojanje te institucije.

Tim povodom, u promet je puštena poštanska marka iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa upravo s motivom Karađoz-begove medrese u Mostaru.

Riječ je o marki čiji je autor dizajner Abdulah Branković, a štampana je u 100.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 2 marke i 70 feninga.

Inače, Karađoz-begova medresa ove godine ispraća 373., odnosno 20. poslijeratnu generacije maturanata i maturantica.

 Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić u svom obraćanju posebno je naglasio značaj Karađoz-begove medrese, ali i grada Mostara.

"U ovom gradu i u ovoj medresi glasoviti naš Mustafa Ejubović, kroz brojne listove svojih spisa od teorije o početku jezika do logike, dao je važnu lekciju o tome da svijet, i u njemu ovaj grad, imaju više od dvije strane i da se ne daju opisati u dvije riječi. Nisu ni savršeni ni prokleti, oni su ljudski. Ko se miri s tom logikom on je građanin Mostara i građanin svijeta. Jer vidik je na kraju puni krug. Ko se ne okrene oko sebe vidi samo pola slike", naglasio je Mujić. 

Čestitao je Medresi na uspjesima kojima ide u korak sa ovim vremenom te uručio direktoru Medrese Aidu Tuleku i muftiji mostarskom Salemu ef. Dedoviću tabak prvih štampanih primjeraka marke.

Prigodni pokloni uručeni su i predsjedniku Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerifu Špagi te ministru obrazovanja HNK Rašidu Hadžoviću, navodi se u saopćenju. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.