21.6.2018. 12:02
0
Federalno ministarstvo za kulturu i nauku izdvaja preko milion KM: Pogledajte koje će ustanove dobili koliko novca
FOTO: Source.ba / Arhiva
Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti potpisalo je ugovore o sufinanciranju programa i projekata institucija znanosti i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, kojima se osigurava kontinuitet njihovog rada i održavanje djelatnosti na dostignutom nivou.

Ministarstvo je za ove namjene u federalnom proračunu za 2018. godinu osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1,05 milijuna maraka te propisalo kriterije raspodjele sredstava, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Pri raspodjeli sredstava uzimao se u obzir znanstveni i društveni značaj institucije za cijeli prostor BiH, kontinuitet rada, tradicijska osnova i znanstvena referentnost institucije, postignuti rezultati na državnoj i međunarodnoj razini, kao i mogućnost uspostavljanja trajnih veza i suradnje s domaćim i stranim znanstvenim ustanovama i znanstvenim radnicima, te plan programskih aktivnosti institucije u narednom periodu koje će imati dugoročan učinak na oblast znanosti od značaja za BiH, odnosno očekivani doprinos razvoju i širenju znanstvene misli i znanstvenih istraživanja.

Nakon provedenog javnog poziva, posebno formirana komisija za ocjenjivanje prijava donijela je odluku o dodjeli sredstava, i to sljedećim institucijama: Kinoteka BiH Sarajevo (60.000 KM), Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH Sarajevo (505.000 KM), Zemaljski muzej BiH Sarajevo (252.000 KM), Akademija nauka i umjetnosti BiH (100.000 KM), Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH (100.000 KM), Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića (15.000 KM), Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno (10.000 KM), JU Muzej „Alija Izetbegović“ Sarajevo (3.000 KM) i JU „Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona“ Tuzla (5.000 KM).

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti podsjećaju kako je u razdoblju od 
od 2013. do 2018. godine, to Ministarstvo podržalo institucije znanosti i kulture od značaja za BiH s više od 6 milijuna maraka te je, kao pokrovitelj ili partner, podržalo i brojne druge programe i projekte tih institucija..

U oblasti znanosti potpisani su i ugovori o (su)financiranju programa i projekata od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine u 2018. godini s osam javnih visokoškolskih i znanstvenih ustanova u Federaciji BiH, u ukupnom iznosu od 1,28 milijuna maraka.

Također, okončan je i javni poziv za podršku radu ostalih javnih znanstvenih ustanova te znanstvenih društava, kao i za otkup novije znanstvene literature od komercijalnih izdavača s područja FBiH, za što je osigurano 130.000 maraka.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je u proračunu za ovu godinu osiguralo i sredstva za financiranje znanstvenoistraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata, uzimajući u obzir sveukupni značaj i razvojne prioritete Federacije BiH u različitim znanstvenim oblastima, navodi se u priopećnju.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.