10.7.2018. 14:16
0
Upoznajte se sa bosanskom tradicijom kroz artefakte tradicionalnog bosanskog namještaja, odjeće i predmeta
Bošnjački institut – fondacija Adil - beg Zulfikarpašića je jedinstvena kulturna i naučna institucija u Bosni i Hercegovini koja objedinjuje muzej, biblioteku i arhiv, te galeriju i kulturni centar koji su od samog otvaranja izazvali veliku pažnju u javnosti.
Nekada davno, Armstrong je rekao da mala grupa odlučnih duša, zapaljenih jakom vjerom u njihovu misiju, može promijeniti kurs historije. Za to, nekada i nije potrebna grupa duša, dovoljnja je vjera! Tako je 2001. godine, kao vrhunac višedecenijskog zalaganja i vizije bračnog para Zulfikarpašić, Adil – bega i njegove supruge Tatjane otvoren Bošnjački institut.
 
Cjeloživotno zalaganje za skupljanje građe o Bosni i Hercegovini, zemljama bivše Jugoslavije i Balkana uz aktivan publicističko – politički rad, doprinijelo je postizanju ovakvih rezultata. Bošnjački institut – fondacija Adil – beg Zulfikarpašića je jedinstvena kulturna i naučna institucija u Bosni i Hercegovini koja objedinjuje muzej, biblioteku i arhiv, te galeriju i kulturni centar koji su od samog otvaranja izazvali veliku pažnju u javnosti.

Kada je u pitanju upoznavanje sa bosanskom tradicijom kroz artefakte tradicionalnog bosanskog namještaja i odjeće, te predmeta, kao i kulturna događanja, zbirke umjetničkih djela bosanskohercegovačkih autora, pa i proučavanje moderne i osmanske arhitekture Bošnjački institut je nezaobilazno mjesto u gradu Sarajevu.

Malo nas ima priliku da izmijeni historiju, ali svako od nas može raditi na tome da promijeni dio događanja, dok će u cjelosti, ti događaji biti zapisani kao historija jedne generacije. I Bošnjački institut je išao ovim putem pa je kroz različite programe i aktivnosti pružio jedinstvene kulturne događaje, shodno tome pruža i jedinstvenu šetnju kroz kulturnu historiju naše zemlje, baštine, tradicije i kulture.

Osim dva objekta koja sačinjavaju kompleks instituta, odnosno, osmanskog iz 16. vijeka i drugog savremenog iz 21. vijeka Bošnjački institut nudi širok spektar muzejskih artefakata koji su svjedoci bogatoj historiji, tradiciji i kulturi. Historija je okrutan gospodar. Ona nema sadašnjost, samo prošlost koja ide prema budućnosti. Zbog toga, nikada ne sumnjaj da je ne možeš promijeniti, jer to već i jesi!

Video: Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.