6.9.2018. 16:29
0
Izložba slika i crteža Ismeta Mujezinovića u Galeriji Novi Grad
U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo sutra će biti otvorena izložba slika i crteža Ismeta Mujezinovića iz kolekcije Umjetničke galerije BiH, koju će građani moći pogledati do 20. septembra, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Ismet Mujezinović diplomirao je 1929. godine na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, da bi kasnije specijalizirao izradu fresaka. U periodu 1931-1933. godine živio je i radio u Francuskoj. Od 1939. godine aktivno učestvuje u radu grupe Collegium artisticum, koja će djelovati do početka Drugog svjetskog rata.

Jedan je od osnivača i prvih profesora Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, te je i među osnivačima ULUBiH-a, Bosna-filma i Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije. Godine 1953. vraća se u rodnu Tuzlu. Bio je dopisni član JAZU i redovan član ANUBiH-a. Nosilac je najviših državnih i republičkih odlikovanaja.

- Sumirajući u par rečenica umjetnost Ismeta Mujezinovića može se reći kako najreprezentativnija djela predstavljaju monumentalne (nerijetko zidne kompozicije) inspirirane narodnooslobodilačkom borbom. To je opus nastao nakon Drugog svjetskog rata, u momentu kada slične kompozicije postaju najzastupljeniji repertoar, nadglasavajući nerijetko netom proklamiranu umjetnost soc-realizma. Mujezinović je sasvim sigurno najznačajniji predstavnik ovakvog slikarstva u BiH, a njegove kompozicije godinama su bile nezaobilazni inventar muzeja revolucije i spomen soba - ističe se u saopćenju Općine Novi Grad.

Dodaje se da se njegova umjetnička ostavština ubraja u najbrojnije u BiH, u prvom redu tu se misli na crteže čija se  brojnost izražava u hiljadama, a svojom kvalitetom govore o ruci vrsnog crtača. Njegov crtež može se tretirati kao završeno umjetničko djelo, zbog čega se smatra njegovim najznačajnijim izražajnim sredstvom kao spoj vještine i izravnosti, koji će u slikama često biti ublažen, kao posljedica kompleksnosti i dugotrajnosti stvaralačkog procesa.

- Ipak, njegov veliki slikarski opus ne dozvoljava nam da Mujezinovića definiramo kao crtača, što on svojim karaktrerom i u svojoj biti jeste. Izložba iz kolekcije Umjetničke galerije BiH sukus je ova dva medija te predstavlja Mujezinovića kao akademski obrazovanog umjetnika, ali i snažnog individualistu koji je u svojim djelima ostavio prepoznatljiv pečat - zaključuje se u saopćenju.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.