30.9.2018. 12:02
0
Gradska biblioteka Zenica pripremila 12 promocija za Mjesec knjige
Gradska biblioteka Zenica i ove će se godine tradicionalno uključiti u obilježavanje Mjeseca knjige, koji se u cijelom svijetu neformalno obilježava tokom mjeseca oktobra.

Piše: Vehid Begunić

Prvi program, kako je najavio direktor Haris Abdagić, zakazan je već za sutra navečer, 1. oktobra, kada će biti otvorena Međunarodna izložba umjetničke fotografije „BookConnest“, a koju organizuje Udruženje „Kreativci“ iz Zenice.

- Smisao same izložbe je promocija knjiga, biblioteke i čitanja. Istu ćemo noć promovirati i projekt „Žene BiH“, koji je pokrenula grupa mladih žena iz Sarajeva, a koje, kroz ilustracije i tekstove, pripremaju i knjigu u kojoj će predstaviti najbitnije žene iz BiH. Mislim da su već zatvorile finansijsku konstrukciju i da še ta knjiga brzo biti i štampana- najavljuje Abdagić u izjavi za Fenu.

Već 4. oktobra, dodaje, na programu su čak tri promocije romana srbijanskih autora: „Kozje uši“ Vladislave Vojnović, zatim „Glineni kralj“ Branke Selaković i „Tuđine“ Igora Marojevića.

- Petog oktobra imamo zanimljivu promociju dokumentarnog filma „Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo“, našeg kolege bibliotekara Maše Mehmedovića, poznatijeg kao Vitez bibliotekar – kroz vrleti i bespuća. Vrlo duhovit i zanimljiv momak. Sedam dana kasnije, 12. oktobra, imamo projekciju dokumentarnog filma pod nazivom „Alisin izlazak u svijet“, autorice Naide Ribić. Dolazi nam i jedan izuzetan gost, mladi pjesnik iz Mostara Marko Tomaš, koji će 17. oktobra promovisati svoju knjigu poezije zanimljivog naslova „Trideset deveti maj“. Promotor će biti zenički književnik Selvedin Avdić- ističe Abdagić.

Abdagić kaže kako će povodom 20 godina postojanja zeničke Izdavačke kuće „Vrijeme“, tokom Salona knjige ova izdavačka kuća ponuditi svoja izdanja po vrlo pristupačim cijenama.

- To je, praktično, jedina relevantna izdavačka kuća iz Zenice. Obilježit ćemo i 140 godina od rođenja Muse Ćazima Ćatića, ali do 24. oktobra, kada imamo veče posvećeno njemu, vjerovatno nećemo imati odštampanu i knjigu poezije koju pripremamo u sklopu naše nove edicije „Lektira“. Za kraj, 29. i 30. oktobra, promovisat ćemo naša nova izdanja. Jedna je stručna knjiga naše sugrađanke Emine Selimović o profesoru Zilhadu Ključaninu, a nosi naslov „Postmodernizam i nova osjećajnost u poeziji Zilhada Ključanina“- kaže Abdagić, koji dodaje kako će druga promocija biti promocija edukativne slikovnice.

-Slikovnicu je uradio također našeg sugrađanin Aldina Šehića, a u pitanju je i udžbenik-slikovnica pod nazivom „Mali sevdah“. Ova će slikovnica biti koristan udžbenik za nastavnike harmonike u osnovnim školama - smatra Abdagić.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.