17.10.2018. 14:21
0
Počeli 57. Sarajevski dani poezije: Evo kakav vas program očekuje!
Književna manifestacija Sarajevski dani poezije otvorena je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH izložbom neizlaganih i neobjavljivanih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura.

Sarajevski dani poezije utemeljeni su 1962.godine i od tada je Sarajevo ugostilo čitavu plejadu pjesnika iz čitavog svijeta, organizirani su bogati kulturni sadržaji.

- Tako je i ove godine iako u nešto siromašnijem obimu uvjetovanom nedostatkom finansija i razmijevanja društveno političkog konteksta prema književnosti općenito, uspjeli smo da se organizujemo i ponudimo bh. javnosti 57. Sarajevske dane poezije - kazao je Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH koje je organizator manifestacije.

Ljubitelji poezije mogu očekivati, kako je Hajdarević kazao, privremeno veće interesovanje za književnost, te izrazio zadovoljstvo dolaskom pjesnika iz bivših jugoslovenskih republika, kao i pjesnika iz Evrope, Azije...

- Poezije ima, ali je problem u tome koliko ima njezinog javnog promoviranja, koliko je ona prisutna u javnosti, a za nadati se je da će doći neko sretnije vrijeme kada će biti više razumijevanja – zaključio je Hajdarević.

Gost država ovogodišnjih Sarajevskih dana poezije je Makedonija koju će predstavljati najveći pjesnici kao što je Bogomil Đuzel, ovogodišnji dobitnik priznanja „Bosanski stećak“.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Mile Stojić je kategoričan u tome da treba čuvati tradiciju Sarajevskih dana poezije i to po svaku cijenu.

- Mi smo manifestaciju organizirali sa vrlo malo sredstava i imamo veliki odziv pjesnika. Manifestacija je ipak održala onaj nivo kakav zaslužuje - kazao je Stojić i poručio da treba čitati poeziju jer ona donosi ono što ne može proza ili bilo koja vrsta literature, "velike istine, velike priče koje čovjek priča na svoj način".

Milena Rudež, bh. pjesnikinja koja živi i radi u Danskoj ove godine je na danski jezik prevela 43 bh. pjesnika koji su svrstani u antologiji "Nova lirika BiH", a koja će sutra biti predstavljena.

Kako bi bh. pjesnike predstavila narodu Danske, ona je u toj državi 2000. godine osnovala časopis "Poet" u kojem je objavljen i putopis Zuke Džumhura.

A o bogatom i još uvijek nedovoljno istraženom bh. putopiscu, slikaru, karikaturisti, Zuki Džumhuru govori današnja izložba na kojoj je izloženo 30 karikatura koju su pripremili Narodni univerzitet Konjic i Zavičajni muzej Konjic.

Uz izložbu, danas su svoju poeziju govorili Bisera Alikadić, Adisa Bašić, Ahmed Burić, Goran Simić, Mustafa Zvizdić, Asmir Kujović, Mujo Musagić, Muhamed Krnjić.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.