24.10.2018. 14:11
0
Sjećanje na Aliju Izetbegovića: Izložba 'Predsjednik izbliza' otvorena u Galeriji Općine Novi Grad
Izložba fotografija "Predsjednik izbliza" otvorena je u Galeriji Općine Novi Grad povodom obilježavanja 15. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a cilj joj je da na što slikovitiji način približi javnosti njegov lik i djelo, kao državnika i građanina.

Otvorio ju je direktor JU Muzej "Alija Izetbegović" Adnan Žiško, a otvaranju su prisustvovali kulturni djelatnici, predstavnici institucija kulture, kao i makedonski umjetnik Agron Saliu čija su umjetnička djela također izložena u galerijskom prostoru Općine Novi Grad, te učenici novogradske Osnovne škole "Fatima Gunić" i Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija dizajna i multimedije sa Ilidže.

Jedan dio izložbe obuhvata fotografije koje predstavljaju vizuelni prikaz privatnog i političkog života Izetbegovića iz potpuno drugačije perspektive, a najvećim dijelom fundus fotografija šira javnost nije imala priliku do sada vidjeti.

U drugom dijelu predstavljena je izložba mladog makedonskog umjetnika Agrona Saliua pod nazivom "Šahid/šehid vremena". Riječ je o portretima Alije Izetbegovića gdje umjetnik "...otkriva jednu mučenu dušu koja nije ustuknula pred udarcima života i vremena, ali ih nije niti potcijenila; koja se sklonila u okrilje istine u nadi pobjede; koja je u istini našla razloge, a u samome sebi načine obnove svijeta...".

U prigodnom obraćanju Adnan Žiško je izrazio zadovoljstvo prisustvom velikog broja djece, mladih ljudi koji osim fotografija Izetbegovića mogu pročitati i izreke koje je ostavio iza sebe.

- Izdvojili smo jedan broj fotografija koje nisu česte u javnosti, a neke od njih danas su premijerno predstavljene. Također, imate priliku pogledati i portrete Agrona Saliua, jednog od najperspektivnijih i najkvalitetnijih mladih makedonskih umjetnika. Radi se o umjetniku koji poštuje i cijeni lik i djelo Alije Izetbegovića, ali mu je bliska i Bosna i Hercegovina - kazao je Žiško.  

Posjetioci izložbu mogu pogledati do 2. novembra, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.