23.1.2019. 16:37
0
U četvrtak u koncertnoj sali Muzičke akademije drugi koncert novih djela Ivana Čavlovića
Sutra, u četvrtak 24. 1. 2019. u 19.30 u koncertnoj sali Muzičke akademije bit će održan drugi po redu cjelovečernji koncert novih djela Ivana Čavlovića u izvedbi članica Gudačkog kvarteta aMAS, Tamare Arsovski, Alme Dizdar, Aide Dajić i Belme Alić, te pijanista Mirona Konjevića i Zerine Šabotić.

Čavlovića javnost poznaje više kao vodećeg bh. muzikologa, a kako njegov kompozitorski opus raste, i njegova djela postaju sve prisutnija u javnim prostorima bh. kulture. O koncertu sam autor kaže sljedeće: "Ovo je drugi koncert, nazvao sam ga Koncert op. 2, u organizaciji moje „Fondacije Čavlović“. Slučajno i/ili namjerno, svejedno, s mojim djelima. Produkcija mojih novih djela je vulkanska, da li u boljini, ne znam, ali naprosto moram u vlastitoj organizaciji obavijestiti publiku da sam na stvaralački na nov način živ. No, neki od narednih koncerata bit će posvećeni izvedbama muzike drugih autora, puno mlađih od mene, s muzikom koja zaslužuje umjetničku autorsku pažnju. Naravno, sve ovisi od fondova na koji moja „Fondacija“ prijavljuje svoje projekte. Jedan od sljedećih koncerta bit će pozivni i, nadam se, nagradni."

Ivan Čavlović rođen je u Kruharima, Sanski Most, 1949. Profesor je emeritus Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Jedan je od osnivača i pokretača Muzikološkog društva FBiH, časopisa Muzika, Institituta za muzikologiju i Centra za muzičku edukaciju Muzičke akademije, festivala Majske muzičke svečanosti, Sarajevo Chamber Music Festivala, stručnih i edukativnih projekata. Djelovao je kao član mnogih organa i tijela Muzičke akademije i Univerziteta u Sarajevu

Muzikom se počeo baviti od rane mladosti, a nakon završene Gimnazije, diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli i Muzičkoj akademiji u Sarajevu na kojoj je i magistrirao i doktorirao. Počeo je komponovati vrlo rano, ali tek u prvoj deceniji 21. stoljeća njegov kompozitorski rad postaje ozbiljan i s relevantnim umjetničkim rezultatima. Dosada je napisao 7 knjiga, 3 monografske brošure i preko 200 stručnih i naučnih radova, komponovao je 42 kompozicije različitih namjena i izvođačkih sastava, od solo instrumenta do opere atrakcija, napisao je nekoliko kratkih priča i jednu novelle. Kao nastavnik na Muzičkoj akademiji odgojio je brojne diplomante i magistrante i doktoranate, 5 asistenata i 4 docentice.  

Radio je kao nastavnik muzičkog odgoja u Osnovnoj školi u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta (1972–1973), nastavnik gitare u Osnovnoj muzičkoj školi u Vogošći (1976–1978), a od 1978 do 2010. prolazi sva akademska zvanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Dobitnik je nagrade „Vlado Milošević” AMUS-a za muzikološki rad (2017). 

Izvođači su eminentni akademski muzičari s kojima je Čavlović već sarađivao.

Gudački kvartet aMAS djeluje već izvjesno vrijeme (od 2016), uspješno i poticajno za kompozitore i publiku. Članice kvarteta su: Tamara Arsovski violina I, Alma Dzdar violina II, Aida Dajić viola, Belma Alić violončelo. Održao je brojne koncerte u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zagrebu... i pobrao lijepe kritike domaće i zagrebačke štampe i publike. Kvartet je moćan promotor umjetničke muzike i inspirator za kompozitore i, najvažnije, donosilac sreće za publiku koja entuzijastički posjećuje njihove koncerte i uživa u njihovoj svirci. Večerašnji koncert je nastao kao plod interakcije jednog kompozitora i kvarteta i, nadamo se, publike koja će prihvatiti njihovu interpretaciju kompozitorskih viđenja zvuka i filozofije muzike, uostalom, i života samog.

Tamara Arsovski, violina. Diplomirala (2014) i magistrirala (2016) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Violete Smailović. Radila je u Sarajevskoj filharmoniji (2014–2016). Trenutno je asistentica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (od 2017). Usavršavala se na brojnim masterima u zemlji i inostranstvu. Članica je nekoliko ansambla koji aktivno djeluju na promociji muzike sa značajnim umjetničkim rezultatima. Djeluje i kao solistica s publičkim uvjerenjem da će njena umjetnička karijera teći uzlaznim tokom do nekog vrhunca koji bi zadovoljavao svjetske kriterije.

Alma Dizdar, violina. Diplomirala (2015) i magistrirala (2018) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof.  YeonJu Jeong. Studirala je master studij na Ithaca Collegu (New York) u klasi prof. dr. Calvina Wiersme. Usavršavala se na masterima svjetski poznatih violinista. Nastupala je kao solistica i u ansamblima u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Italija, SAD. Osvojila je nekoliko nagrada na violinskim takmičenjima. Angažovana je kao asistentica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu  (od 2018).

Aida Dajić, viola. Diplomirala (2014) u klasi prof. Dejana Mlađenovića i magistrirala (2016) u klasi prof. Pavela Kondruševića na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Djeluje u Sarajevskoj filharmoniji i kao asistentica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (od 2018). Usavršavala se na masterima u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i stranim takmičenjima i muzičkim festivalima. Učestvuje u radu domaćih i evropskih ansambala.

Belma Alić, violončelo. Diplomirala (2004), magistrirala (2007) i doktorirala (2016) na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Yevgenyja Xaviereffa. Pohađala je brojne seminare i kurseve za violončelo i kamernu muziku kod istaknutih violončelista i pedagoga. Vanredna je profesorica na predmetima Violončelo i Kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Brojne su njene nastavne, umjetničke i organizacijske aktivnosti u kojima se pokazuje kao agilni propagator umjetničke muzike. Sarađivala je sa istaknutim umjetnicima i ansamblima širom Evrope. Organizirala je brojne koncerte aMAS-a i Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu izvodeći probranu solističku i/ili orkestarsku literaturu počesto i prvi put izvedenu u Sarajevu. Organizira i koncerte s djelima bih. autora namjenski pisanih za nju ili ansamble u kojima  djeluje. Jedan od takvih koncerata je i ovaj večerašnji s kojim Belma slavi 20 godina umjetničkog rada.

Zerina Šabotić, klavir. Diplomirala (2018) na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Dragana Opančića. Trenutno je u istoj klasi student Drugog ciklusa studija. U sklopu studijskog programa CEEPUS studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke. Usavršavala se u majstorskim radionicama poznatih klavirskih pedagoga. Kao srednjoškolka i studentica nastupala je na brojnim takmičenjima, festivalima, imala nekoliko pojedinčanih i grupnih nastupa u zemlji i inostranstvu i pokazala se kao pijanistica na koju sarajevska muzička scena treba računati. Ovaj koncert s njenim značajnim angažmanom potvrđuje opredijeljenost ka muzici kao vastitom putu i životnoj filozofiji.

Miron Konjević, klavir. Diplomirao (2016) i magistrirao (2018) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Svetlane Chlaidze. Takođe, diplomirao (2012) i magistrirao (2014) kompoziciju u klasi prof. Asima Horozića. Trenutno je apsolvent na Master studiju Odsjeka za klavir, smjer korepeticija. Uključen je u brojne muzičke projekte u BiH i Srbiji i gotovo nemirno i s velikom znatiželjom otkriva tajne muziciranja klavira i čembala, solističke i kamerne muzike u klasama brojnih pedagoga i umjetnika. Jedan je od mladih muzičkih poslenika koji daje znatan obol našoj praksi umjetničke muzike.

Realizaciju koncerta je podržao AMUS, uz Muzičku akademiju UNSA i Srednju muzičku školu.

Kontakt: icavlov@bih.net.ba, 061 156 406

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.