23.1.2019. 22:10
0
Otvorena izložba 'SAD u bh. štampi do početka Velikog rata'
"Sjedinjene Američke Države u bh. štampi do početka Velikog rata" naziv je izložbe koja je u srijedu navečer otvorena u Američkom kutku u Mostaru, a na kojoj je na 30- ak panoa prikazano kakve su vijesti dolazile iz zemlje hiljadama kilometara daleko od BiH.

Izložbu je pripremio Mediacentar Sarajevo, a ona donosi tekstove o SAD-u koji su objavljeni od 1866. godine do 1914. godine i početka Prvog svjetskog rata.

Voditelj digitalnog arhiva Mediacentra Dragan Golubović kazao je kako su kroz štampu pokušali da pokažu svima onima koji budu gledali izložbu šta je to Amerika tadašnjeg doba.

- Cilj nam je da pokažemo da i stara štampa može da bude aktuelna, da su arhivi izuzetno vrijedni, ali i da podržimo i promoviramo kulturu Amerikanaca - kazao je Golubović.

 Pojam Amerika, kako je dodao, u bh. štampi po prvi put se spominje u drugom broju Bosanskog vjestnika, koji je pokrenut 1866. godine, kada je aktiviran i transatlantski telegrafski kabl. 

U praksi je to značilo da su vijesti iz daleke i prekooceanske zemlje u Evropu, ali i obrnuto, dolazile mnogo brže nego ranije, odnosno, stizale su brzinom od osam riječi u minuti, za razliku od ranijeg desetodnevnog putovanja brodom.

Tako su se stvorili uvjeti za početak otkrivanja Amerike, i svega onoga što se tamo događa, kroz novine koje su izlazile u BiH.

Naglasio je kako predstavljeni tekstovi govore o tehnološkom napretku, građevinskim uspjesima, "glavnim" ljudima Amerike, raznim izumima, ali i običnom životu Amerikanaca.

U njima se, između ostalog, spominje Teslin izum bežičnog prenosa energije, gradnja nebodera od 12 do 14 spratova, izum kalkulatora, ali i dosta toga iz običnog života, kao što je priča o lavu koji ima zubobolju.

 Priprema izložbe finansirana je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State) i ostat će otvorena do 28 januara.

Izložba je do sada prezentirana u Sarajevu, Doboju, Zenici i Trebinju, a nakon Mostara obići će i druge bh. gradove.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.