10.4.2019. 11:36
0
Najbrži plesači na svijetu, Guinnessovi rekorderi, plesna grupa FRICSKA u Sarajevu 15. aprila 2019. u Kamernom teatru 55
FRICSKA, grupa od tri talentovana mladića koji nose titulu najbržih plesača na svijetu, doći će u Sarajevo 15. aprila 2019. godine i održati energičan i nekonvencionalan plesni show u Kamernom teatru 55 (Maršala Tita 56.) u 20.00 sati.

Plesni šou je dio serijala programa Sedmica mađarske kulture u Bosni I Hercegovini koje traju od 07. februara do 09. maja I sastoji se od ukupno 23 programa u 10 gradova Bosne I Hercegovine.

Organizator je Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini. 

Ulaz je slobodan, broj mjesta ograničen.

Genijalni, virtuozni plesni ansambl Fricska (što znači flick, tj. nagli oštar pokret) sastoji se od pobjednika plesnih takmičenja; Ahmeda Moussa kao umjetničkog direktora, Gergeli Balint Papp i Mate Bence Papp,koji zajedno plešu više od 10 godina. Dodavanjem svojstvenog okreta tradicionalnim dinamičnim folklornim plesovima sa svojom kreativnom i snažnom rutinom za pljeskanje, tapkanje i ručno pljeskanje, trojka je predstavljala Mađarsku na dobro poznatom Smithsonian festivalu u Washingtonu DC-u 2013. a 2015. godine na britanskom Got Talentu su pobrali veliko priznanje prikazujući svoju ogromnu energiju i osjećaj za ritam.

Njihov videozapis gledalo je oko 4 miliona gledalaca diljem svijeta i stekli su popularnost širom zemlje kada su se pojavili na britanskom Got Talentu gdje su stigli do finala.

Bili su pozvani na privatnu proslavu rođendana Njegovog Kraljevskog Visočanstva princa Charlesa u britanskoj prijestolnici gdje su također imali priliku upoznati kraljicu Elizabetu II. Nastupili su na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i na Europskom prvenstvu UEFA u Francuskoj.

Njihova misija je da autentični mađarski narodni ples učine "ažurnijim" i posljedično modernim, kako bi se približio modernoj publici. Osim što su publiku upoznali sa dinamičnim plesovima Karpatskog bazena, uključujući mađarski, rumunjski i romski folklor, kroz zapanjujuća lična dostignuća i posebne ritmičke produkcije 2014. godine osvojili su titulu „Najbrži narodni plesači svijeta“. Guinnessov rekord su postavili u izvedbi 3.937 klakova i udaraca u dvominutnom plesu i time najbrži plesni ritam na svijetu – šta više Ahmed Moussa je uspio izvesti 41 udarac u sekundi što je također novi certificirani Guinnessov rekord. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.