13.9.2019. 22:59
0
Predstavljena knjiga 'Breza 94: Bužimska bosanska bitka' Seada Jusića
Promocija knjige "Breza 94: Bužimska bosanska bitka" autora Seada Jusića upriličena je večeras u Memorijalnom centru Kovači.
Knjiga je priča o 505. Viteškoj brigadi i njenom legendarnom komandantu Izetu Naniću, koji je pginuo 5. augusta 1995. godine u rejonu Ćorkovača.  Odlikovan je za života ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1994. godine, a posthumno je 1998. godine dobio Orden heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog generala.

Jusić, aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH, bio je ratni komandant 505. Viteške brigade a na toj poziciji je naslijedio Nanića.

Autor je izjavio da knjiga govori o pobjedama Armije RBiH, konkretno 505. Viteške brigade i 5. korpusa Armije R BiH.

- Mi smo dužni da novim generacijama ostavljamo dokaze da smo bili narod i vojska koji su mogli i znali boriti se i pobjeđivati. Naša budućnost se ne smije zasnivati na kompleksu žrtve, iako moramo pamtiti naše žrtve i ne smijemo ih zaboraviti - rekao je Jusić.

Dodao je da "moramo znati kome trebamo biti zahvalni što imamo svoju domovinu u kojoj se svi mogu osjećati ugodno, pa i oni koji nisu bili za nju niti su sada".

Izdavači knjige su Udruženje 505.-a viteška bužimska brigada i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod".

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.