24.10.2019. 22:59
0
Izložba o padu komunizma u Poljskoj postavljena u sarajevskoj Vijećnici
Izložba ''Poljska je bila prva'' otvorena je večeras u sarajevskoj Vijećnici u povodu 30. godišnjice pada komunizma i početka demokratske tranzicije u Poljskoj i istočnoj Evropi.
Ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Jaroslaw Lindenberg poručio je da je ponosan, kao svjedok i učesnik događaja, na dostignuća evropskih naroda.

- Uspjeli smo bez krvoprolića srušiti komunizam i izgraditi sistem demokratije i prosperiteta - rekao je Lindenberg te naglasio da to ne bi bilo moguće bez hrabrosti, mudrosti, odlučnosti i ljubavi prema slobodi miliona Poljaka, Čeha, Slovaka, Mađara, Rumuna, Bugara, Nijemaca.

- Ova izložba odaje počast njihovim zaslugama - istakao je Lindenberg.

Podsjetio je da je promjena sistema u Poljskoj počela na proljeće 1989. godine, da su nekoliko sedmica vođeni razgovore između komunističke vlasti i demokratske opozicije.

- Prvi, dijelom demokratski izbori održani su 4. juna - rekao je Lindenberg te dodao da je nakon Varšave nastupio red promjena u Pragu, Budimpešti, Bukureštu, Sofiji i istočnom Berlinu.

Naglasio je da je došlo vrijeme za preporod i nezavisnost u Baltičkim republikama te da je to bila lavina koju više nije bilo moguće zaustaviti.

Izložba ''Poljska je bila prva'' ukratko prikazuje događaje iz Poljske te srednje i istočne Evrope. Planirano je da u Vijećnici bude postavljena do 5. novembra.
 
(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.