27.11.2019. 20:52
0
Otvorena izložba radova studentica u okviru projekta Afirmacija mladih umjetnika
Izložba slika i grafika umjetnica Azre Fazlić Švrakić i Dženane Taso u okviru projekta "Afirmacija mladih umjetnika", koji implementira Udruženje "Demos" iz Vogošće, otvorena je večeras u foajeu KSC-a Vogošća.

Otvorio ju je program koordinator Udruženja "Demos" Haris Ćutahija, istaknuvši da je cilj projekta promovirati mlade obrazovane umjetnike.

- U kakofoniji sadržaja u javnosti, posebno na društvenim mrežama, mladi umjetnici koji se obrazuju da to uistinu i budu, prosto ne mogu doći do izražaja - ustvrdio je on.

Studentica postdiplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo Azra Fazlić Švrakić govorila je o svojim radovima, navodeći da se najviše dotiče pitanja prolaznosti vremena i fizičke ljepote, dok se na ostalim kompozicijama također vidi pitanje o odnosu mladosti i starosti.

- Smatram da je u umjetnosti najbitnija iskrenost i mislim da sam uspjela ispuniti daj zadatak umjetnosti - istaknula je Fazlić Švrakić.

Dženana Taso, također studentica postdiplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, o svojim je radovima rekla da inspiraciju uglavnom pronalazi u segmentima prirode i onome što je skriveno ispod površine.

- Često slikam likove u prirodi, oslanjajući se na realizam i elemente apstrakcije, stvarajući tako efekt koji se gledatelji nameće kao vizuelna kreacija mog unutarnjeg bića - podvukla je.

Projekt "Afirmisanje mladih umjetnika" implementira se pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta i Općine Vogošća.          


(Fena/Admir Oručević)

Umjetnici
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.