10.12.2019. 15:00
0
Velike izložbe u Beču u prvoj polovini 2020. godine
Obilježavanje 250. godine od rođenja Ludwiga van Beethovena bit će najznačajniji kulturni događaj u Beču u idućoj godini.

Ovaj jubilej neće biti proslavljen samo u muzičkim institucijama, već i u muzejima, na najvećim izložbama u Beču u 2020., saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Velikan bečkih muzeja, Muzej historije umjetnosti (Kunsthistorisches Museum), od 25. marta do 6. septembra će prikazivati neobičan omaž majstoru klasične muzike slikama Caspara Davida Friedricha, skicama Williama Turnera, grafikama Francisca de Goye i skulpturama Augusta Rodina.

Najveća institucija Muzejskog kvarta "Leopold Museum" upriličit će od 30. maja izložbu "Inspiracija Beethoven. Simfonija u slikama iz Beča 1900". Bečki slikar Josef Maria Auchentaller, inspirisan Beethovenovom šestom simfonijom "Pastorale", naslikao je kolekciju za muzičku sobu proizvođača nakita Scheid.

Među velikim izložbama najavljenim u Beču za prvu polovinu 2020. godine, Muzej moderne umjetnosti (MUMOK) će dvije posvetiti fenomenu Andya Warhola. MUMOK se ovaj put odlučio prikazati do sada manje poznate radove i u fokus staviti Warholove uloge kustosa i konceptualnog umjetnika. Izložbe "Warhol exhibits a glittering alternative" i "Raid the Icebox 1" otvaraju se 1. maja, kako je planirano.

Albertina će godinu početi 31. januara izložbom o njemačkom slikaru Wilhelmu Leiblu (1844.-1900.), jednom od najvažnijih predstavnika realizma u Evropi. U fokusu Leiblovog stvaralaštva je njegov prikaz čovjeka bez ikakvih uljepšavanja.

Za ljubitelje fotografije je, osim navedenog, planirana izložba "The Cindy Sherman Effect. Identitet i transformacija u savremenoj umjetnosti" u Bank Austria Kunstforumu Wien, kao preporuka za jednu od najboljih izložbi 2020.

Američka umjetnica Cindy Sherman od 29. januara svojim djelima tematizira dekonstrukciju portreta, kulturološke, rodne i seksualne stereotipe te konstrukciju i fikciju identiteta.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.