14.2.2020. 16:09
0
Turski sud oslobodio književnicu Asli Erdogan: Povučene optužbe za širenje terorističke propagande
Turski sud u petak je oslobodio uglednu književnicu Asli Erdogan optužbi za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji, u slučaju koji je izazvao međunarodne osude.

Sud u Istanbulu također je oslobodio Erdogan, koja živi u egzilu u Njemačkoj, optužbe za remećenje državnog jedinstva, i povukao je optužbu za širenje terorističke propagande.

Erdogan, čije su knjige prevedene na brojne jezike, bila je povremeni kolumnist prokurdskih novina Ozgur Gundem, koje su ugašene nakon propalog pokušaja puča protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u 2016.

Turske vlasti optužile su novine – u kojima je Asli radila kao književni savjetnik – da su postale glasilo zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju smatraju terorističkom organizacijom Ankara i njeni zapadni saveznici.

Sud je također oslobodio dvoje ostalih optuženika, među kojima je i lingvistica Necmiye Alpay.

Pedesetdvogodišnja Erdogan – koja nije u rodu s turskim predsjednikom – bil je u predpritvorskoj jedinici četiri mjeseca u 2016. godini ali je kasnije oslobođena.

Ona nije prisustvovala današnjem ročištu, ali je u saopćenju koje je pročitao njen advokat Erdal Dogan, Erdogan navela da njene kolumne nisu sadržavale nikakve nasilne elemente.

- Njihov politički sadržaj je ograničen na kršenja ljudskih prava – navodi ona, dodajući da su optužbe zasnovane na njenim književnim tekstovima „pogazile vrijednosti i prava i književnosti“, prenosi AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.