25.8.2020. 20:20
0
Otvorena izložba 'Architouch' samostalne umjetnice Ljiljane Majkić
Sarajevska Galerija Collegium artisticum upriličila je danas otvorenje izložbe "Architouch" istaknute samostalne umjetnice Ljiljane Majkić.

Kako ističe autorica, tokom protekle tri godine traju dogovori i planovi da se na jednom mjestu, u prostoru galerije Collegium artisticum, objedine i predstave radovi njenih ciklusa i kolekcija koji su nastali tokom posljednjih deset godina.

- Prije tri godine predloženo mi je da, nakon moje prve izložbe ovdje 2013. i nakon mojih novih radova, ponovo upriličim izložbu u Collegiumu artisticumu. I tako shvatim da je idealno vrijeme za moju retropsektivnu izložbu, te sam odlučila da to prihvatim – kazala je umjetnica Ljiljana Majkić.

Kako i autorica ističe, Collegium artisticum je za nju od posebne važnosti jer su upravo u prostoru ove galerije realizovana njena prva samostalna predstavljanja, među kojima je i multimedijalna izložba "Dress Your Dreams"/"Obuci svoje snove".

Ta izložba je realizovana 2013. godine, a pružila je uvid u koncept i pristup koji autorica dosljedno primjenjuje u svom radu.

- Ovdje je izloženo nekoliko mojih radova na dosadašnjim izložbama. To su često bile tematske izložbe, tako da su ovdje "svi moji radovi" na jednom mjestu - podvukla je.

Kako kaže, neopterećena modnim svjetskim trendovima, nastoji u svakom radu otjelotvoriti svoju viziju i ideju kroz zaigranost, eksperimentalni pristup kreiranju, tretiranju tekstila i savremenog odijevanja te kroz specifično prožimanje mode, modnog dizajna, arhitekture i umjetnosti. 

- Nisam opterećena modnim trendovima. Čak, kad je u modi žuta boja, moje su kreacije u ljubičastoj, bitno je samo kako mi to nosimo – istakla je.

Radovi Ljiljane Majkić prezentovani su na nizu modnih manifestacija i izložbi na domaćoj, regionalnoj i internacionalnoj sceni.

Kao članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) aktivno i redovno učestvuje u programima i projektima Udruženja, a njeni radovi su više puta nagrađivani na selektivnim kolektivnim izložbama, među kojima je prestižna nagrada Grand Prix na izložbi Collegium artisticum 2012. godine.

Publika će izložbu moći pogledati do 15. septembra ove godine.

Organizator izložbe je galerija Collegium artisticum a realizaciju su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.



(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.