20.12.2020. 13:08
0
Iranska predstava 'Stan' sutra na youtube kanalu festivala MESS
Hronološka pripovijest o životu u arhitekturi i sjećanjima na arhitekturu koja obitava u tijelu, tema je predstave "Stan" iranskog autora Keyvana Sarreshteha koja će u okviru zvaničnog programa 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS biti prikazana online u ponedjeljak, 21. decembra s početkom u 20 sati.

- Stan je predstava o sjećanju i mašti. O mojim sjećanjima i mašti publike. To je priča o dječaku i mnogobrojnim stanovima u kojima je živio. Dječak je izvođač, reditelj i autor ove drame, a ona je priča o njegovom životu. Stan je pokušaj da prikažem svoj život, onako kako sam ga živio, u različitim stanovima i u različitim susjedstvima - istakao je autor predstave Keyvan Sarreshteh. 

U predstavi nema slika, video zapisa pa čak ni predmeta. Na sceni je samo izvođač, kanta vode i spužva. On skicira raspored svakog stana po sjećanju i pripovijeda uspomene koje su asocijacija na svaki ugao svake od soba, a te sobe i njihov namještaj evociraju različite uspomene. 

Keyvan Sarreshteh je pisac, izvođač i teatarski stvaralac rođen 1987. godine u Teheranu. 2013. godine diplomirao je lutkarstvo na Univerzitetu u Teheranu. Preveo je nekoliko knjiga i desetine članaka o dokumentarnom teatru, a trenutno završava magisterij iz oblasti dramske književnosti. Vlastiti životopis, uspomene, priče iz vlastitog života i odnosi moći (kako inerpersonalne tako i političke) su aspekti koji mu služe kao inspiracija u umjetničkom stvaralaštvu.

"Stan", njegovo prvo djelo, izvedeno je u mnogim teatrima u Iranu, a svoju međunarodnu premijeru imao je na festivalu Wiener Festwochen 2019. godine. 

Više informacija o predstojećem 60. festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba, saopćeno je iz Press službe MESS-a. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.