15.1.2021. 16:54
0
U čast velikog književnika u Goraždu počeli 'Dani Isaka Samokovlije'
Polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja u Goraždu, koji nosi njegovo ime, u tom rodnom gradu jednog od najistaknutijih bh. književnika danas je počela 17. tradicionalna manifestacija "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom" Goražde-Sarajevo-Fojnica.

Na dan kada je preminuo prije 66 godina počast istaknutom književniku, ljekaru i humanisti polaganjem cvijeća odale su brojne delegacije, predstavnici vlasti, Jevrejske zajednice BiH, goraždanskog Doma zdravlja te Centra za kulturu koji je organizator te književno-kulturne manifestacije. Pored Goražda, dio programskih sadržaja bit će realiziran i u Sarajevu te Fojnici, u kojima je Samokovlija radio i stvarao.

To je bila prilika i za razgovor o realizaciji određenih inicijativa koje se zagovaraju već godinama, u spomen na književnika koji je Goražde i Drinu volio i o kojima je pisao.

- Razmišljamo na koji način Grad Goražde u saradnji sa višim instancama može odati još veće priznanje našem književniku i doktoru Isaku Samokovliji. Nažalost, originalna kuća Isaka Samokovlije ne postoji, već samo objekat u blizini koji bi se mogao urediti i napraviti sadržaji u znak sjećanja na njega. Inicirat ću da u narednim godinama pronađemo zajedničko rješenje i postavku za dr. Isaka Samokovliju, da se to ne svodi samo na protokolarni dio, već da se u svakom trenutku svi zainteresovani mogu upoznati sa njegovim likom i djelom, a Goražde se na istinski način odužilo svom velikom književniku i kroz ovu manifestaciju - kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. 

I u Književnom klubu "Isak" koji već osam godina djeluje pod okriljem Centra za kulturu Goražde nadaju se da će već naredne godine biti napravljen iskorak od manifestacionog karaktera te da će biti realizirano nekoliko inicijativa koje postoje već godinama.

- To je inicijativa za izgradnju kuće na mjestu nekadašnjeg  porodičnog doma Samokovlije ili barem osiguranja "Samokovlijinog kutka" u Zavičajnom muzeju Goražde. Važno je pomenuti i inicijativu za ponovno ustanovljenje književne nagrade "Isak samokovlija" koja bi se dodjeljivala za najbolju neobjavljenu pripovijetku ili dramu, a ova nagrada je ranije postojala na nivou nekadašnje međurepubličke kulturno-prosvjetne zajednice čije je sjedište bilo u Pljevljima i jedan od njenih dobitnika je i goraždanski pisac i reditelj Šemsudin Gegić - istaknuo je voditelj kluba "Isak" Slavko Klisura.

U holu Centra za kulturu Goražde upriličena je i postavka izložbe o životu i djelu Isaka Samokovlije, koja je toj ustanovi poklon Jevrejske zajednice BiH. Njen predstavnik Eli Tauber govorio je o istoj temi, uz predsjednika BZK "Preporod" Sanjina Kodrića i predsjednika Društva pisaca BiH Hadžema Hajdarevića, koji su se uključili video linkom.

Direktor Doma zdravlja Edin Čengić podsjetio je prisutne na detalje iz Samokovlijinog  života koji se odnose na njegovu profesionalnu, ljekarsku misiju u sredinama u kojima je živio i radio.

- Još se nije rodio pisac koji je ljepše opjevao Drinu i koji je ljepše govorio o sarajevskim mahalama. Mi imamo dug prema ovom kniževniku koji je bio jugoslovenski pisac, čiji se, istina, najveći dio književnosti oslanjao na jevrejsku sefardsku zajednicu u BiH, ali to je bio samo dio neophodan da na neki način razotkrije određene likove i uđe u suštinu ljudskog bitisanja i stvaranja odnosa među ljudima. Upravo zato je on bio tako dobro prihvaćen zato što je dao veliki doprinos i u dramaturgiji a da ne kažemo i u pripovijedanju – kazao je Tauber.   

Naglasio je da će se dug prema piscu u Sarajevu uskoro djelimično vratiti replikom ukradene biste, na mjesto sa kojeg je nestala prije pet godina.

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević podsjetio je da je Isak Samokovlija, uz ostalo, 1945. godine neposredno učestvovao u formiranju književne asocijacije BiH te da on kao pisac svjedoči o BiH u svim njenim tradicijskim kapacitetima.

Sedamnaesta manifestacija kojom se obilježava 132 godine od rođenja i 66 godina od Samokovlijine smrti, bit će nastavljena u februaru raspisivanjem javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za osnovne i srednje škole, ali i građane BPK Goražde, Kantona Sarajevo i Fojnice. U proljeće je planiran i kviz znanja "Od proljeća do proljeća" za učenike viših razreda osnovnih škola o temi "Život i djelo Isaka Samokovlije".

U Kulturnom centru Fojnica u martu je previđena postavka izložbe u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Goražde, na kojoj će biti predstavljena djela nastala na internacionalnoj likovoj koloniji "Boje prijateljstva".

U augustu ove godine, tokom održavanja 24. internacionalnog Festivala prijateljstva u Goraždu, umjetnici će slikati radove o temi "Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije".

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu, preminuo je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.