10.7.2021. 21:27
0
Mimohodom viteških skupina počeo sajam 'Stolačka tarča'
Mimohodom viteških skupina u Stocu je u subotu počeo srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča", koji će se ove godine održavati samo jedan dan zbog pandemije koronavirusa.

Ovogodišnji sajam službeno je otvorio premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg koji je kazao kako je Stolačka tarča postala respektabilna, tradicionalna, kulturna i turistička manifestacija.

- Vlada HNŽ-a podržava događaje koji čuvaju našu povijest, tradiciju i kulturnu baštinu, a sve to ide u funkciju našeg turizma kao strateške grane gospodarstva i tarča to objedinjuje sve zajedno – kazao je premijer Herceg.

Istaknuo je kako će Vlada i dalje financijski pomagati ovu manifestaciju jer, kako je kazao, Stolac i tarča to zaslužuju.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković zahvalio je viteškim skupinama iz Hrvatske i BiH koje su se odazvale pozivu da ove godine u ovo srpanjsko poslijepodne sudjeluju na Stolačkoj tarči.

Jedinstveni srednjovjekovni sajam pokazao je kostimirane plemiće i plemkinje, a nakon godinu dana pauze organizatori su pripremili i bogat zabavni program. Ove godine Stolačku tarču posjetile su viteške skupina iz BiH i Hrvatske, a spomenuti sajam postao je svojevrsni brend Stoca i čitave Hercegovine.

Predsjednik Udruge vitezova hercega Stjepana Kosače Stolac Anđelko Šutalo kazao je kako se iz godine u godinu trude da poboljšaju program, ističući kako je zbog pandemije iza svih teška godina.

- Dosadašnjih godina imali smo viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Slovačke i Rumunjske, ali ove godine nisu mogli doći zbog covida-19. Skupili smo pozamašnu ekipu iz Hrvatske, preko 50 kostimiranih vojnika i večerašnja 'Bitka za Hercegov grad' će biti jedna prava predstava – kazao je Šutalo.

Po njegovim riječima, prvotni cilj Stolačke tarče je prikazati život srednjega vijeka kakav je bio na ovim područjima. Dodaje kako to ovdje pokušavaju uprizoriti i kroz hranu i kroz srednjovjekovnu glazbu i plesove. 

Na starom gradu Vidoškom u Stocu posjetitelji mogu vidjeti različite viteške oklope, mačeve, razne srednjovjekovne rekvizite, instrumente, ratnike, srednjovjekovne i renesansne plesove, ali i gubavce koji su bili česta pojava u srednjem vijeku.

Tijekom trajanja sajma pušta se srednjovjekovna glazba, a najmlađi posjetitelji uživaju u predstavama koje su pripremljene za djecu.

Tu su i radionica glagoljice i bosančice koja promovira ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini, radionica mačevanja Bohurt - srednjovjekovni borilački sport, vrsta mješovite borilačke vještine u kojem natjecatelji, opremljeni replikama srednjovjekovnog oklopa, koriste tupo metalno oružje kako bi oborili svog protivnika, te radionica bacanja sjekire - umjesto strelica bacaju se ni manje ni više nego sjekire.

Posjetitelji uživaju u radionici karamike, nastupima viteških skupina, bitci za Hercegov grad, plesu trbušnih plesačica...

U večernjim satima, tradicionalno, srednjovjekovni dio programa završava igrom svjetla i sjene sa čuvenim vatrenim show-om, a svi posjetitelji u gradu Vidoškom moći će uživati u nastupu DJ-a.

Inače, revitalizacijom Starog grada Vidoškog stvaraju se uvjeti za povećanje broja turista u Stocu, ali i otvaranje novih smještajnih kapaciteta.

(Fena)

Stolac
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.