23.7.2021. 10:23
0
Umjesto komemoracije glumici, 200. izvedba "Maslinove grane"
Umjesto komemorativnog skupa povodom prerane smrti glumice Mostarskog teatra mladih Amre Prutine eMTeeM se obratio prijateljima i kolegicama i kolegama širom svijeta. U pismu, između ostalog, stoji:

"Dana 11. jula ove godine zauvijek je u scenska prostranstva beskraja otišla naša Amra Prutina, glumica i dramska pedagoginja. U Mostarskom teatru mladih je učila i teatarski odrastala. Sa nama je bila dovoljno dugo da ostane upamćena kao osoba i umjetnica koja je živjela za eMTeeM. Nekako sa njenim odlaskom poklopila se i 200. repriza predstave „MASLINOVA GRANA“, njenog autorskog projekta sa mladim ljudima kojim je ismijala život u podijeljenim zajednicama, ali i snažno ukazala na potrebu gradnje mostova među ljudima.

Predstava je uvijek završavala sadnjom stabla masline, zajedno sa publikom, kako bi ostajao dugovječni znak da postoje neki mladi ljudi koji žele graditi mir, razumijevanje i širiti ljubav. Bila je ponosna na tu akciju i često govorila kako valja cijelu planetu prekriti maslinama mira. Sjećajući se Amre i njoj u čast, 4. avgusta, na njen rođendan, kada je trebala navršiti 37 godina, odigrati ćemo 200. reprizu njene „Maslinove grane“ i u Mostaru zasaditi 37 stabala masline, za svaku godinu njenog života po jednu.

"Pozivamo vas da u svojoj sredini posadite stablo masline i pridružite se našoj akciji u ispunjavanju Amrinog sna da planeta zemlja bude prekrivena maslinama mira. Ako posadite maslinu molimo vas da na adresu eMTeeM-a pošaljete fotografiju.", navode organizatori.

- Svaka posađena maslina biće spomenik Amri i trajno podsjećanje na jednu vrijednu umjetnicu i čovjeka." Planiran je i čitav niz drugih aktivnosti kako bi se uspomena na Amru Prutinu trajno sačuvala - navodis e u saopćenju.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.