1.8.2021. 20:19
0
Izložba Stećak.3D od danas stalna postavka u Makovoj hiži u Stocu
Izložba Stećak.3D otvorena je danas u Makovoj hiži u Stocu, u organizaciji Fondacije Mak Dizdar, a u okviru projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“, koji ima za cilj registrirati nekropole stećaka, doprinijeti promociji kulturne baštine i ukazati na važnost očuvanja stećaka.
Do sada su izložbe održane u Sarajevu, Zvorniku, Zenici, Banjoj Luci i Mostaru, gdje su se zadržale po nekoliko dana, ali ovaj put izložba ostaje u Stocu kao stalni dio muzejsko-galerijskog centra Makove hiže.

Osim toga, izložba Stećak.3D je otvorena u sklopu programa Festivala kulture Slovo Gorčina, manifestacije s jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini.


Ove godine se obilježava pedeseta godišnjica njenog osnivanja, a izložba Stećak.3D je dio kvalitetnog trodnevnog programa ovog jubileja.  Ideja izložbe je spajanje tradicionalnog i modernog uz pomoć procesa 3D modeliranja, srednjovjekovnog bh. kulturnog naslijeđa, koje je veoma ugroženo i često teško pristupačno.


- Projektom želimo pokazati da stećaka ima u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine i da ima jako puno umjetničkog bogatstva i motiva koji još uvijek nisu adekvatno katalogizirani, predstavljeni, a kamoli da su dovoljno izučeni - rekao je Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije Mak Dizdar.  Dodao je da je također ideja da aktiviraju mlade ljude da se bave svojim naslijeđem.  - Zadovoljstvo nam je što ova izložba, kreirana u sklopu projekta, ostaje kao dio stalne postavke baš u Makovoj hiži, muzejsko-galerijskom centru posvećenom liku i djelu Maka Dizdara, ali i umjetnosti stećaka, te zaštiti i promociji bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa uopće - kazao je on.


Proces izrade 3D modela započinje procesom fotogrametrije. Upotrebom nekoliko stotina do više hiljada fotografija moguće je kreirati realan prikaz trodimenzionalnog oblika, u ovom slučaju, stećaka. Izrada jednog 3D modela traje od 14 do 24 sata, a svih deset izloženih 3D modela printao je Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.  Članica Upravnog odbora Slovo Gorčina Vesna Pirija rekla je kako je ovogodišnji program festivala donio savremene forme izražavanja, i da je sretna što su posjetiteljima ponudili vrlo specifičan i raznolik muzički program, VJ-ing, ali i izložbu Fondacije Mak Dizdar, Stećak.3D, koja je zasnovana na virtuelnoj stvarnosti i 3D modelima stećaka.


Ovo je šesta i posljednja izložba 3D modela stećaka koja od danas ostaje kao stalna postavka u Makovoj hiži u Stocu.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.