13.8.2021. 11:02
0
Projekat "Dani bosanskog jezika": Izložba i predstavljanje višestoljetne tradicije bosanskog jezika zajedno sa bosanskom državnošću
Manifestacija "Dani bosanskog jezika" će biti svečano upriličena u petak 13. avgusta u 20:00 sati u objektu JU "Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo", ulica Kemala Kapetanovića 17. Na manifestaciji će biti otvorena izložba "Bosanski jezik".

Projekat "Dani bosanskog jezika" realizovan je u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo i  JU "Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo" Višestoljetna tradicija bosanskog jezika zajedno sa bosanskom državnošću bit će na izložbi predstavljena kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo.


Na izložbi će govoriti: Adis Tanović, predsjednik Centra za dijasporu "Mreža", Prof.dr. Sead Šemsović i Doc.dr. Elvir Musić. Organizator izložbe Centar za dijasporu „Mreža“ na ovaj način želi  istaći milenijski kontinuitet bosanskog jezika.

- Izložba donosi informacije na koga se odnosi ime bosanski jezik, zatim informacije o pet govornih tipova bosanskog jezika, o pismima kojim se koristilo u prošlosti, o bosančici, arebici i prvim rječnicima. Odgovaramo na pitanje šta je osobenost bosanskog jezika, bavimo se ulogom franjevaca koji su svoj maternji jezik imenovali bosanskim, navode organizatori, te dodaju:


- U Arhivu BiH našli smo bogatu građu koja se tiče prelomne 1907. godine kada je Zemaljska vlada ukinula bosanski jezik i zamijenila ga srpsko-hrvatskim, a na velikom broju panoa iznosimo šta su o bosanskom jeziku govorili književni velikani poput Maka Dizdara, Skendera Kulenovića, Miroslava Krleže, Isidore Sekulić, Alije Isakovića... Ističemo da se na velikom broju panoa vidi živa aktivnost u čuvanju bosanskog jezika u savremenosti u okviru neovisnih lingvističkih istraživanja, kao i razvoja bosnistike u i izvan BiH.

Izložba će ostati otvorena do 27. avgusta.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.