5.9.2021. 17:12
0
Za pozorište trebaju otvoreni umovi da govore o slobodi, ljubavi, hrabrosti
Predstava "Jugoslavija, moja dežela"/"Jugoslavija moja otadžbina" reditelja Marka Misirače, po istoimenom nagrađivanom romanu Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane, na 40. Pozorišnim igrama BiH proglašana je za najbolju predstavu u cjelini, a reditelj predstave Marko Misirača proglašen je najboljim rediteljem ovogodišnjih Igara.
Predstava je nastala kao koprodukcija Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor. Koproducent predstave je i Fondacija Fridrih Ebert Stiftung za BiH. Tako da je ova predstava ujedno bila i prva međunarodna koprodukcija na obnovljenim Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine.

- Teško je očekivati da bi nacionalna pozorišta radila neke češće koprodukcije. Ali ponekad, poneko osvježenje može. A mi koji smo mala gradska pozorišta mi trebamo dobro znati ko je naša publika. Mi u Kopru živimo u jednoj multikulturnoj, multijezičnoj sredini, pa je za mene jako, jako bitno da pravimo koproducije, da mogu svi doći i gledati neku predstavu i da čuju svoj jezik - podvukla je direktorica Gledališča Kopar Katja Pegan.

Očekujemo od pozorišta da je hrabro, da govori o slobodi, da govori kako da granice prevaziđemo, da nam govori o ljubavi, da nam govori o hrabrosti, o slobodi. A kako ćemo o tome govoriti ako to ni sami ne znamo – podvukla je u razgovoru za Fenu direktorica Gledališča Kopar Katja Pegan.


(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.