24.9.2021. 10:13
0
U Zagrebu otvoreno 27. međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović jučer je u Zagrebačkoj džamiji svečano otvorio 27. međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana.

Na otvorenju takmičenja, kojeg organizira Mešihat IZ u Hrvatskoj i Medžlis IZ Zagreb, uz podršku Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar, muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović je kazao da je to jedino takmičenje koje se nalazi u katalogu svjetskih takmičenja u učenju Kur'ana na tom nivou, a koje se organizira u državi u kojoj muslimani nisu većina.

- Na ovaj način šaljemo i poruku iz Zagrebačke džamije da je ona u punoj svojoj misiji na mjestu gdje se nalazi i da je ona središte različitih kultura i dijaloga i promotor univerzalnih vrijednosti koje redovno šaljemo iz Islamskog centra u Zagrebu - kazao je muftija Hasanović i zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji takmičenja.

U svom obraćanju predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović je kazao da to takmičenje odražava duh Zagreba.

- Tradicionalno takmičenje u učenju Kur'ana koje se održava po 27. put je dio identiteta Zagreba. To je grad koji mi želimo graditi. Grad koji počiva na toleranciji i razumijevanju. Drago mi je da naš grad ima ovaj islamski kulturni centar kao i džamiju koja je jedna od najljepših i najvećih u Evropi - kazao je gospodin Klisović.

U tom smislu je i kurra-hafiz Mallala Al-Jaber uime Države Katar rekao da ministar Gajs bin Mubarek el-Kuvari bez ikakve zadrške podržava takmičenje.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Razim Čolić, muftija ljubljanski i predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji muftija Nevzet-ef. Porić i brojni drugi uvaženi izaslanici i gosti.

Naredna dva dana u Islamskom centru u Zagrebu posjetitelji će imati priliku uživati u učenju Kur'ana od vrsnih učača, njih 37 iz 26 država, a takmičenje će se prenositi i putem You Tube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Dvodnevni program takmičenja iz dvije kategorije: hifz 15 džuzeva i hifz cijelog Kur'ana, završava se u subotu, 25. septembra, proglašenjem pobjednika i hafiskom dovom za hafize Ahmeda Alilija i Dževata Zendelija.

Članovi ovogodišnje ocjenjivačke komisije takmičenja su: kurra-hafiz Aziz Alili iz Hrvatske, hafiz Mensur Malkić iz BiH, kurra-hafiz Mallala Al-Jaber iz Katara, kurra-hafiz Osman Šahin iz Turske, kurra-hafiz Fared Oyaleez iz Francuske i hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.

Iako je ove godine značajan broj takmičara, to je, ipak, samo polovina od ukupnog broja takmičara koji inače učestvuje u ovom međunarodnom takmičenju, jer je broj takmičara zbog pandemije morao biti smanjen.

Zbog pandemije, umjesto četiri, kako je kazao glavni imam Medžlisa IZ Zagreb Aziz Alili, imamo dvije kategorije takmičenja, ali nikada nismo imali ovoliki broj hafiza, koji predstavljaju svoje države u kategoriji hifza cijelog Kur’ana.

Na otvorenju takmičenja, promovirana je i knjiga "Hadži Salim Šabić - čovjek vizije i misije", a bit će promovirano i sjećanje na 40 godina od početka gradnje Islamskog centra u Zagrebu.

Međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana u Zagrebu nosi epitet jednog od najpoznatijih svjetskih takmičenja ovog karaktera.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.