8.10.2021. 12:30
0
Manifestacija 'Selam, ja Resulallah' počinje 11. oktobra, slijedi bogat program
Kulturno-vjerska manifestacija „Selam, ya Resulallah – Dani o Allahovom poslaniku“ bit će svečano otvorena 11. oktobra ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu.

Tradicionalno, na svečanosti otvorenja posjetiocima će biti podijeljena 571 ruža, simbol godine u kojoj je rođen posljednji Allahov poslanik Muhammed a.s., a baščaršijski slastičari dijelit će kafu i prigodne poklone.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, organizator 17. manifestacije, pripremio je bogat i raznovrstan program koji su danas na konferenciji za medije predstavili glavni imam Medžlisa IZ-a Sarajevo Abdulgafar Velić, pomoćnik glavnog imama Malik ef. Šljivo i i koordinator projekta Miralem Babačić.

S obzirom na to da je manifestacija u duhu solidarnosti, empatije, onako kako je u kur'anskoj suri „El-Maide“ rečeno „Zato se natječite ko će više dobro učiniti“, Velić je podsjetio da je naređivanje dobra i sprečavanje zla univerzalna ideja i vrijednost, i jedna  od najistaknutijih kur'anskih poruka.

– Stoga ćemo kroz ovu manifestaciju podsjećati vjernike da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, da se neznalica klone. Želimo poslati poruku da je vjera osmijeh, uklanjanje smetnje na putu, lijep govor i stid, ljubav i sadaka. Sve je to put i praksa posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. – kazao je Velić.

Cilj manifestacije je da mjesec rabbiul-evvel bude protkan različitim sadržajima, koji će, kako je kazao Malik ef. Šljivo, u Sarajevu potaknuti ljepšu mevludsku atmosferu.

Pripremljeno je 27 različitih programskih sadržaja koji će biti realizirani na više lokacija. U programu učestvuje 170 osoba iz BiH i Turske.

- Zbog pandemije Covid-19 i epdiemioloških mjera kojima je ograničen broj posjetilaca, i ove godine smo primorani da u dvoranama, džamijama i drugim prostorima prisustvuje manji broj posjetilaca. Ali svi u Bosni i Hercegovini i dijaspori, mogu uživo pratiti neke programske sadržaje putem TV BIR-a i Facebook stranice Medžlisa IZ Sarajevo, a na drugim medijima u repriznom izdanju - kazao je Šljivo.

Jedan od najvećih događaja, kazao je Šljivo, je okrugli stol o Nerkezu Smaligaću, a na njemu će govoriti eminentni profesori Hilmo Neimarlija, Enes Karić i Dževad Hodžić. Bit će upriličen i ciklus od tri predavanja na kojima će govoriti profesori Nedžad Grabus, Dževad Hodžić i Mensur Malkić.

Bit će održana promocija knjige „Između dvije obale –Uleme i vladari“, autora Mustafe Spahića, planirano je i druženje sa Abdulahom Sidranom, a bit će otvorena i izložba "Gül-Ruža" autora iz Turske.

U sarajevskimdžamijama bit će organizirani mevludi. Tradicionalna mevludska svečanost bit će upriličena 17.oktobra nakon jacije-namaza u Baščaršijskoj džamiji, a centralna mevludska svečanost je 18. oktobra u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon podne-namaza.

Pripremljen je i program za omladinu „Dobro na mom ekranu“, kao i Mektebski dani.

Manifestacija „Selam, ya Resulallah – Dani o Allahovom poslaniku“ će biti okončana 1. novembra koncertom „Večer ilahija i kasida“ u Multimedijalnom centru Kovači.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.