21.5.2022. 14:04
0
Na Muzičkoj akademiji održan koncert sjećanja na profesora Nihada Kreču
U sklopu programa petnaestih Majskih muzičkih svečanosti, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu priredila je dva memorijalna koncerta kako bi odala počast i zahvalnost nedavno preminulim profesorima - Faruku Sijariću i Nihadu Kreči - čiji je doprinos bio od velikog značaja za ovu najstariju i najznačajniju muzičku visokoškolsku ustanovu u Bosni i Hercegovini.

U Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” sinoć je održan koncert sjećanja na Nihada Kreču, priznatog pijanistu i bivšeg profesora na Muzičkoj akademiji, umjetnika i pedagoga briljantne karijere, te plemenitog i nadahnutog duha,

Tim povodom nastupili su nekadašnji studenti i kolege profesora Kreče. Pijanista Mirza Gološ izveo je Preludij, fugu i varijacije op. 18 Césara Francka nakon čega je nastupila Ilma Čerim koja je svirala Intermezzo op. 177, br. 1 Johannesa Brahmsa. Program je obuhvatio djela Frédérica Chopina, uključujući Preludij op. 45 u cis molu u interpretaciji Zlatana Božute i Nokturno op. 32, br. 1 u H duru koji je svirao Bakir Samardžić. Brahmsov Mađarski ples br. 11 u d molu kao duo su interpretirali Bakir Samardžić i Lamija Džemidžić. Koncert je zaokružio nastup pijanistice Dine Fejzić koja je izvela Sonatu Reminiscenzu op.38, br. 1 Nikolaja Medtnera.


(Patria/Admir O.)

Koncert
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.