21.9.2022. 22:41
0
Objavljen program Jazz Festa Sarajevo 2022
Online prodaja ulaznica za ovogodišnje izdanje Jazz Fest Sarajevo počinje 18. oktobra. Tim povodom objavljen je program Jazz Festa Sarajevo 2022 koji će biti održan od 9. do 12. novembra.

Na koncertima u Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih, Ateljeu Figure i Jazzbini bit će predstavljeni različiti muzički projekti umjetnika sa četiri kontinenta, uključujući i nastupe grammyjevca Kayhana Kalhora i dobitnika Latin Grammyja Arta Lindsaya.

Najstariji bh. muzički festival tokom četiri dana ugostit će muzičare iz Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Danske, Francuske, Njemačke, Belgije, Rusije, Portugala, Turske, Irana, Brazila, Izraela, Urugvaja, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. 

Festival će u Narodnom pozorištu otvoriti Mark Eliyahu. Njegove fascinantne i uzbudljive kompozicije oduševljavaju publiku širom svijeta, a domaća publika u njegovoj će muzici uživati 9. novembra.

Istu noć koncertnu promociju i premijeru imat će Sarajevo Jazz Guerrilla. Ukupno 13 muzičara predstavit će repertoar njihovog prvog albuma, uključujući i regionalne goste.

Deseti novembar obilježit će nastup virtuoznog iransko-turskog dvojca Kayhana Kalhora i Erdala Erzincana, potom nastup trija North Mette Rasmussen, jedne od vodećih mladih žena na svjetskoj jazz impro sceni, te Yemen Blues koji u Sarajevo dolazi u super bend verziji.

Američka pijanistička zvijezda Brian Marsella održat će solo koncert 11. novembra, a istu večer predstavit će se i američki duo – Arto Lindsay, već decenijama jedan od uticajnijih pojedinaca kreativne scene, nastupit će sa basistom Melvinom Gibbsom, dok je za istu večer planirana i svjetska premijera benda u kojem su stari poznanici publike Jazz Festa – trombonista Nils Wogram, pijanista Bojan Zulfikarpašić i kontrabasista Bruno Chevillon – zajedno sa belgijskim bubnjarem Landerom Gyselinckom.

Posljednjeg dana festivala planiran je poseban program muzičara iz Bosne i Hercegovine, iz Mostara, Zenice, Gradačca, Modriče i Tuzle.

U Narodnom pozorištu popodnevni koncert će održati kantautor Sanel Marić Mara u triju sa Dariom Lukićem i Đanijem Pervanom predstavljajući svoj peti album Pure/Čisto koji će uskoro biti objavljen.

Boško Jović i Zanin Berbić održat će solo nastupe u Ateljeu Figure, dok će u Pozorištu mladih Damir Avdić izvesti repertoar svog novog, devetog albuma Mainstream Horror.

Glavni festivalski program će u Narodnom pozorištu zatvoriti 15-člani portugalski L.U.M.E - Lisbon Underground Music Ensemble.

Planiran je i klupski program u klubu Jazzbina gdje će osim koncerata biti održani i jam sessioni a kao svojevrstan after party Jazz Festa Sarajevo 2022 planiran je DJ set Audio InFunktion pod nazivom Afro Jazz Madness. Ostali prateći programi festivala bit će objavljeni naknadno, saopćeno je iz Festivala.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.