7.6.2023. 20:31
1
Šerbedžija iz Sarajeva poslao poruku zlikovcima i rasplakao prisutne
Najpoznatiji glumac sa ovih prostora Rade Šerbedžija, povodom priprema za novu predstavu u Sarajevu, održao je emotivni govor koji je do suza doveo prisutne u Sarajevskom ratnom teatru. On je iz glavnog grada Bosne i Hercegovine uputio poruku zlikovcima, ali i zaključio da nikada nije bila tačnija rečenica njemačkog dramskog pisca Bertolta Brechta kako "živimo u teškim vremenima".

U SARTR-u su počele pripreme za predstavu “Othello” koja je koprodukcijski projekat ovog pozorišta i Ullysees teatra. Predstavu “Othello” po djelu Williama Shakespeara režirat će ukrajinska redateljica Oksana Dmitrijeva, a kreativni tim uključuje ukrajinske autore, scenografa i kostimografa. Među njima je i Šerbedžija.

On je govoreći o “Othellu” podsjetio na rečenicu hrvatskog teatrologa Petra Brečića koji je kazao da kad se nešto dogodi u umjetnosti, to se događa prijekim nalogom duha vremena.

“Ta lijepa i tačna rečenica je užasno važna i čini mi se da ovom našem projektu prida potpuno. Radi se o pitanju šta to umjetnost i umjetnik može i treba da čini u teškim vremenima u kojima se nađe čovjek kao pojedinac ili kolektiv. Mi živimo zaista, nikad aktuelnija nije bila Brechtova rečenica, u “teškim vremenima”. Ta vremena nisu počela od ukrajinskog rata, ona su počeka prije u strašnom kovitlacu, u vrtlogu ovog svijeta koji je kulminirao krajem XX vijeka kad je Evropa počela gorjeti, a ovaj naš kraj je najviše izgorio. Posebno ovo mjesto, ovaj grad u kojem sada govorim i želimo se baviti umjetnošću”, kazao je glumac.

Umjetnik ima potrebu da daje svoj doprinos u gradnji boljeg svijeta, nastavio je Šerbedžija, i zaključio da je u tome pozicija i važnost umjetnika da se solidarišu, odnosno…

“Ne, čuj solidarišu – to je glupa riječ, da se borimo. I nije istina da kada ratne trube postanu glasni topovi, kada bude jedina muzika koju slušamo u našim životima, zar da na tren se ne čuju i umjetničke trube, odnosno da zašuti umjetniča violina? Ja ne vjerujem u to. Zato odajem počast ovom teatru u kojem sjedimo, svim ljudima koji su u Sarajevu, dok su padale bombe, nastavili svoju borbu. Umjetnost može i mora pobijediti zlikovce”, poručio je slavni glumac.

Na kraju je dodao da moramo, poput Hamleta, “zlikovcima pokazati pravo lice, a cijelom svijetu njegovu sliku u ogledalu”.

Inače, premijera “Othella” zakazana je za 21. juli u tvrđavi Minor na Malom Brijunu, dok će na sceni SARTR-a biti izvedena u septembru, prenosi N1.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.