2.11.2015. 10:56
0
Stravična nesreća: Vatrogasci izvlačili tijela Edina Ganića i Mesuda Begovića
Stravična saobraćajna nesreća, koja se dogodila u nedjelju ujutro u 2:50 sati na magistralnom putu M-17 na Bradini, rezultirala je smrću dvije osobe.

Smrtno su stradali 21-godišnji Edin Ganić iz mjesta Bištranji kod Kaknja i 25-godišnji Mesud Begović iz mjesta Mošćanica kod Zenice, dok su teške povrede zadobili E.M. (33) iz Hadžića i E.S. (23) iz Kaknja. Lakše povrede su zadobili H.S. (20) iz Kaknja i A.Ć. (17) iz Hadžića.

Prva pomoć povrijeđenima je pružena u Općoj bolnici u Konjicu, ali su E.M. i E.S. zbog težine povreda prevezeni na Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

Pacijent E.M. (1982) ima izuzetno teške tjelesne povrede. Smješten je na Intenzivnom odjeljenju Klinike za ortopediju i traumatologiju. Riječ je o višestrukim frakturama, kao i o povredama glave, grudnog koša i lica. Pod nadzorom je ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju. Pacijent E.S. (1992) također ima izuzetno teške tjelesne povrede abdomena i frakturu lijeve potkoljenice i lijeve natkoljenice. On je smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju“, izjavila je za Source.ba portal Muamera Šehić, glasnogovornica UKCS-a.

Do nesreće je došlo kada su se direktno sudarili Opel Astra slovenačkih registarskih oznaka, kojom je upravljao E.S., te Hyundai švicarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao E.M.

Opel se kretao iz pravca Sarajeva prema Konjicu. Vozač Opela je još pod nerazjašnjenim okolnostima prešao u suprotnu traku i direktno udario u Hyundai koji se kretao prema Sarajevu. Poginuli mladići su se nalazili u Opel Astri, a tri pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic su učestvovala u izvlačenju nastradalih. Pri tome su, kako bi došli do povrijeđenih, bili primorani koristiti hidraulični alat.

Prema riječima dežurnog tužitelja, uzrok nesreće još nije tačno utvrđen jer tek treba saslušati preživjele učesnike. Automobili su prebačeni u krug PU Konjic i na njima je u toku vještačenje. Također, uzeti su i uzorci krvi vozača kako bi se utvrdilo je li neko od njih bio pod uticajem alkohola.

Uzrok nesreće nije utvrđen, ali se spekuliše o vožnji neprilagođenom brzinom, koja je u kombinaciji sa poledicom na saobraćajnici rezultirala fatalnom nesrećom. Iako korištenje zimske opreme na automobilima još uvijek nije zakonski obavezno, itekako je preporučljivo uzimajući u obzir da pri temperaturi zraka nižoj od sedam stepeni Celzijusa ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu. Podsjećanja radi, temperatura na mjestu nesreće u periodu u kojem se ona dogodila je bila ispod 0 stepeni.

Tokom posljednja četiri dana na području Federacije BiH registrovano je 207 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dvije osobe smrtno stradale, šest osoba zadobilo teške, a 54 lakše tjelesne povrede, dok za jednu osobu nije utvrđen stepen povreda. Jedna osoba je smrtno stradala u nesreći koja se dogodila u Dragočavi kod Foče. Miroslav Vasiljević (22) je poginuo kada je Golf IV, u kojem se nalazio, iz nepoznatih razloga skrenuo sa ceste i udario u ogradu. U istoj nesreći je povrijeđena i Katarina Novaković, dok su vozač automobila i još jedan saputnik prošli bez povreda.

(Nedim Pobrić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.