20.6.2016. 15:22
0
Pronađen 'skimer': Budite oprezni dok podižete novac s bankomata
Uposlenici policijske stanice u Bijeljini izuzeli su 'skimer', koji se upotrebljava za skidanje podataka sa magnetne trake kartice.

Jedan od komitenata NLB Razvojne banke u Bijeljini, 18. juna je prijavio policiji da je na bankomatu te banke postavljen 'skimer'. Nakon uviđaja, 'skimer' je izuzet, a o ovom slučaju takođe je obaviješteno nadležno tužilaštvo u Bijeljini. U toku je istraga.

Inače, 'skimer' se upotrebljava kako bi se neovlašteno došlo do podataka koje sadrža kartice, a koje korisnici koriste za podizanje novca.

S obzirom da su nadležni organi brzo reagovali, samo postavljanje 'skimera' nije nanijelo štetu korisnicima bankomata, a samo su tri kartice korištene otkako je taj uređaj bio postavljen.

Kartice su odmah blokirane, korisnici obaviješteni, a prema saopćenju NLB Razvojne banke, nove kartice će biti izdate bez naknade.

Svi bankomati NLB Banke a.d. Banja Luka su dodatno zaštićeni uređajima za prepoznavanje skimera i drugih načina neovlaštenog postupanja, sigurni su za korištenje i na njima se nesmetano mogu obavljati transakcije, dodaje se u saopćenju.


(Anesa Agović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.