19.7.2016. 9:30
2
Advokat Ade Balijagića tvrdi: Iskazi svjedoka Tužilaštva su obično mahalanje
"Odbrana je tokom postupka i unakrsnog ispitivanja izvela stvari na čistac da saslušani svjedoci nemaju nikakvih saznanja o krivičnom djelu za koje se sudi optuženom", tvrdi Balijagićev advokat Almin Dautbegović.

Advokat Almin Dautbegović, branilac Ade Balijagića, sina tuzlanskog advokata Faruka Balijagića, optuženog za podstrekavanje na ubistvo, razbojništvo, te ugrožavanje sigurnosti reagirao je na način izvještavanja sa suđenja njegovom klijentu kojem se sudi u Kantonalnom sudu u Sarajevu.
 
On smatra da su novinari u potpunosti zanemarili drugu stranu, u ovom slučaju stranu odbrane.
Na suđenju Adi Balijagiću iskaze su dali Mirza Hatić i Šemsudin Hodžić, koji su u sudnicu dovedeni iz KPZ-a Zenica i KPZ-a Sarajevo, te Bajro Bureković, prenosi Slobodna Bosna.
 
"Odbrana je tokom postupka i unakrsnog ispitivanja izvela stvari na čistac da saslušani svjedoci nemaju nikakvih saznanja o krivičnom djelu za koje se sudi optuženom.
 
Tako svjedok Mirza Hatić ima neraščišćene račune sa Farukom Balijagićem, koji mu je bio advokat u njegovim predmetima, te u svom svjedočenju objašnjava suštinu spora u naravi imovinske prirode i na poseban upit ovog branioca kaže da niti zna niti ga se tiče ovaj predmet, već on samo potražuje svoj novac.
 
Svjedok Bajro Bureković u suštini objašnjava da je imao sukob sa Adom u pritvoru, jer je navodno u dobrim odnosima sa izvjesnim Šmrkom, što opet nema nikakve veze sa ovim predmetom. Svjedok Šemsudin Hodžić također ima neraščišćene račune oko zastupanja koji su nastali nakon pritvaranja advokata Balijagića.
 
Bio je iznenađen i zbunjen kada su mu prezentovana pisma koja je pisao Adi za vrijeme pritvora i trajanja ovog postupka. Odbrana je prigovarala zbog načina ispitivanja ovih svjedoka, tvrdeći da su izvan okvira optužnice i da su svojevrsno mahalanje, što je sud odbio i dopustio ispitivanje, ali je prije saslušanja svjedoka Bajre Burekovića upitao tužioca šta uopšte očekuje od njegovog ispitivanja i na koje okolnosti se on ima saslušati, ali je tužilac ustrajao na njegovom saslušanju", navodi Dautbegović u svom saopštenju.
 
On dodaje da je vrijedna pažnje činjenica da Sud probija zakonski rok od 30 dana između ročišta i zakazuje novo suđenje za 30. avgust 2016. zbog nastupajućih godišnjih odmora te odbija prijedlog branioca za ukidanje pritvora, koji po ocjeni branioca predugo traje, jer se ista svrha može postići blažim mjerama.
 
Advokat ukazuje da nepotpuno izvještavanje kod javnosti stvara ubjeđenje o krivici optuženog, što se svakako reflektuje na dalji tok suđenja, naveo je Almin Dautbegović, prenosi Oslobođenje.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.