6.8.2016. 10:13
0
Svjedoci Tužilaštva ne znaju ništa o predmetu koji se vodi protiv Balijagića
U Kantonalnom sudu Sarajevo jučer je održano ročište na kojem se izvršila kontrola opravdanosti pritvora Adi Balijagiću, sinu tuzlanskog advokata Faruka Balijagića. Oni se terete za krivična djela podstrekivanje na krivično djelo ubistvo, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i razbojništvo. U odnosu na Faruka, Adinog oca, predmet je razdvojen. Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu od 6. juna Adi Balijagiću produžen je pritvor za dva mjeseca. Jučer je donesena odluka i pritvor mu je produžen za još dva mjeseca.

Advokat Almin Dautbegović ranije je Sudu podnio prijedlog da se pritvor ukine i zamijeni blažim mjerama te je predložio da Sud dostavi njegov prijedlog Tužilaštvu i zakaže ročište, na koje bi pozvao stranke, piše Avaz. 

- Kako se vrijeme kontrole približavalo, drugi advokat u predmetu kontaktirao je postupajućeg sudiju, pitajući ga za planirani termin ročišta, ali je sudija Hajdarević saopćio da neće zvati stranke niti će razmatrati dostavljeni prijedlog advokata, uz nevjerovatno obrazloženje da se o prijedlogu nije očitovalo Tužilaštvo te da, formalno gledano, takvom prijedlogu nema mjesta u proceduri kontrole opravdanosti pritvora s obzirom na to da se traži ukidanje pritvora. Zaista nevjerovatno, proizilazi da je moj prijedlog foralno manjkav samo zbog činjenice što tražim ukidanje višemjesečnog pritvora, koji je, inače, davno trebao biti ukinut ako je, pak, ikada i trebao biti određen - naveo je advokat.

Dautbegović je predložio ukidanje pritvora zbog nekoliko razloga, jer su na glavnom pretresu, održanom 14. jula, saslušani svjedoci Tužilaštva, i to Elvis Kumbarić, analitičar u Federalnoj upravi policije. Na njega se, kako ojašnjava Dautbegović, nije moglo utjecati, a i njegovo svjedočenje je komentar pregleda razgovora obavljenih u inkriminiranom periodu, koji je urađen ranije u fazi istrage.

Dautbegović je naveo i svjedočenje Mirze Hatića, koji je tvrdio da mu advokatska kancelarija “Balijagić” duguje novac iz nekog od njegovih ranijih predmeta, u kojem je ovu kancelariju angažirao prema svom izboru. Advokat tvrdi da Hatić nema nikakvih posebnih saznanja o predmetu optužbe, što je on jasno i glasno, na upit branioca na pretresu, i potvrdio, te da je Hatićev odnos s optuženima u ovom predmetu imovinske prirode.

- Šemsudin Hodžić i Bajro Bureković, koji, također, nikakva saznanja o predmetu optužbe nisu imali, a na pretresu su isticali i govorili o raznim incidentima koji su se dešavali u pritvoru i na slobodi zbog činjenice da su u dobrim odnosima s izvjesnim Šmrkom, ali ponavljam, nikakvih drugih saznanja o predmetu optužbe nemaju - obrazložio je branilac.

Iako tužilac u predlaganju pritvora nikad ranije nije ni naveo na koje se svjedoke moglo utjecati, a s obzirom na činjenicu da su svi ispitani u fazi istrage, Sud je ipak prihvatao ovakav prijedlog Tužilaštva i odbacivao prigovor odbrane. 

- Novi pretres zakazan je za 30. avgust, sa probijanjem zakonskog roka od 30 dana zbog godišnjih odmora Suda i Tužilaštva. Na sljedećem pretresu saslušat će se svjedoci Tužilaštva Admir Arnautović, Emina Arnautović, Adnan Maglić i Mirsad Žigović, koji su svi već saslušavani u fazi istrage i koji su trenutno ili u pritvoru ili u zatvoru te je jasno da se u odnosu na ove svjedoke više objektivno ne može ostvariti nikakav utjecaj - navodi Dautbegović.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.