20.9.2016. 21:49
0
U Banja Luci uhapšen jedan od najvećih kriminalaca na Balkanu
FOTO: Avaz
Stipe Križanac (38), Vitežanin zvani Franjo, osumnjičen za seriju filmski insceniranih prevara, čije su žrtve brojni lakovjerni penzioneri u Hrvatskoj, a koji su ojađeni za nekoliko stotina hiljada maraka, uhapšen je sinoć u Banja Luci.

"Nezavisne novine" javljaju da je lociran u jednom stanu, a uhapsili su ga inspektori Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS, u okviru akcije koju su isplanirali zajedno s kolegama iz Hrvatske. 

Štaviše, nezvanično se pominje da je on pao na temelju dojave koju je MUP RS dobio od hrvatske policije, te da će uslijediti postupak njegovog izručenja, s obzirom na to da ga Hrvatska traži zbog brojnih obmana. 

Križancu, koji je ranije etiketiran kao najtraženiji hrvatski bandit, te članovima njegove grupe, obrazac prevara u svim slučajevima bio je isti. Sve je počinjalo od poziva lažnog inspektora, koji bi penzionerima objasnio da je potrebno da mu izdiktiraju PIN bankovne kartice. 

"Dobra večer, gospođo. Ovdje policija. Inspektor Tomislav Perković pri telefonu. Vaš račun je provaljen, ali ne brinite, sve smo uspjeli zaustaviti, samo trebamo još malu pomoć od vas...", riječi su uz pomoć kojih su prevarene stotine penzionera u Hrvatskoj. 

"Inspektor" bi potom rekao da su dvojica policajaca u civilu na putu u stan. Potom bi taj dvojac, lažno se predstavivši kao policajci, od žrtve zatražio bankovnu karticu i s njom bi, uz pomoć PIN-a koji bi im dojavio organizator, otišli na bankomat te bi tamo ispraznili račun. 

Križanac je bio na čelu kriminalne bande, poznate kao "Biljanska grupa", a hrvatsko pravosuđe tereti ga za najmanje 17 krivičnih djela. Policijski izvori kažu da, osim Hrvatske, za Križancem tragaju i Federalna uprava policije i Kazneno-popravni zavod u Zenici.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.