11.10.2016. 14:05
0
U novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja dodati i obavezno nošenje kecelje za osnovce
Jučerašnji dan je pokazao koliko su smješne izmjene Zakon o osnovama bezbjednosti u saobraćaju. Koliko još žrtava je potrebno prije nego što neko od nadležnih stisne mu*a da stvarno napravi nešto u tom smjeru?!
Po onom što je predstavljeno Zakon predviđa pojačano maltretiranje građana i uzimanje teško stečene imovine za prekršaje koji nemaju veze sa aktuelnim problemima u sarajevskom saobraćaju. Sve tzv. nove izmjene podjednako bi bile djelotvorne i ako bi u Zakon dodali da učenici trećeg i četvrtog razreda moraju na nastavu dolaziti u keceljama ili da je za starije osobe obavezno da u kući, polije 18 sati, moraju nositi priglavke.

Stoga, zanemarimo štete od 100 KM i povrede od jednog flastera koje bi se eventualno mogle spriječiti ovom promjenom zakona i dodajmo u zakon sankcije za divljanje na cesti. Rigorozne sankcije koje će biti provedene.

Građanima ne trebaju samo policajci koji će stajati na proširenju kod „Socijalnog“ i kažnjavati vozače koji su stali na autobuskom stajalištu kako bi koristili usluge obližnjeg bakomata, ili one koji koriste mobitel tokom vožnje, ili one što nisu vezali pojas, a da pri prolasku „nabildanog“ motoriste čiji dvotočkaš od paljenja žutog do paljenja zelenog svjetla na semaforu razvije brzinu od 120 km/h u centru grada okrenu glavu i nađu se odjednom u nekom neodložnom poslu.

Zbog okretanja glave od problema onih koji to ne bi smjeli činiti, i prepuštanja situacije da se riješi sama od sebe, ili od neke nevidljive sile, polako ali sigurno, trotoari, pješačke staze, prelazi, ulice, ceste, tramvajska stajališta, postaju mjesta opasnog življenja. Stanovnik ovog grada čim iskorači iz svog doma postaje meta, a njegov život se pretvara u ulogu bespomoćnog statiste u popularnoj video igri GTA gdje glavni junak ne mareći za posljedice ubija i ruši sve pred sobom.

Jasno je da ovo što se dešava u Sarajevu neće stati samo od sebe. Ljudi koji kroz opštinu od 40.000 stanovnika voze brzinom koja ubija, a pritom ne trpe nikakve posljedice, jednostavno će narednog dana voziti brže. Gledati manje. Paziti još manje, jer jučer im je to prošlo...

Kako neko može imati 44.000 KM neplaćinih saobraćajnih kazni?! Koliko je to prekršaja u kojima je evidentiran? Koliko ih je još napravio za koje se i ne zna? Koji su mu prošli...? Ako je taj čovjek slobodan i vozi i danas za sve nas je isplativije raspustiti policiju i sudstvo i ta sredstva preusmjeriti u prepravljanje cesti u kaldrmu, pa se nadati da će ulične kabadahije tada sporije vozitii kako bi sačuvali svog ljubimca na četiri točka, a to mi mogla biti šansa za građane da normalno hodaju gradom.

Građanima ne trebaju policija i sudstvo koji će sutra munjevito uhapsiti i maksimalno kazniti oca djevojaka koje su sinoć tragično izgubile život, ako dođe u priliku da vozaču, koji ih je ubio, golim rukama otkine glavu, nakon što je godinama odvajao od usta da svoju kćerku pošalje u Sarajevo da završi fakultet ne sluteći da će mu se vratiti na tabutu zato što tamo neki manijak, uprkos što je godinama poznat policiji, nema ni trunke straha da vozi kroz grad brzinom kojom nekoga usmrti na mjestu.

Molim Vas, preklinjem Vas, gospodo policajci, da napokon počnete raditi svoj posao i stvarno zaradite platu koju primate, pa da se možete pogledati u ogledalo i znati da Vam radni dan nije prošao u znaku deset kazni za vozače koji nisu vezali pojas, a nijednom prijavom za lica koja su ubice za volanom. Probajte i ako Vam šef „natrlja nos“ zato što ste zaustavili guzonjinog sina i pritom možda spasili jedan život, a to je vrijedno i vrijednije od same plate.

Samo malo obraza i dobre volje, molim Vas. Ne krijte se iza tužilaštva i sudova. Oni mogu nekoga sakriti dva-tri puta, ne više ako Vi istrajete u svom poslu. A onda ponosno recite da ste policija koja štiti građane.

A gospodu koja zakone donosi zamolit ćemo da bar na jednom polju zanemarimo punjenje državne, entitetske ili neke manje kase nebitnim kaznama te da nam konačno daju zakon kojeg će se bojati bahati vozači.

Molim Vas pomozite da nijedan život ne završi kao ova dva sinoć.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.